Opr. Dr. Hande Akbaş Aşılama için çiftin şartları uygun mu?
HABERİ PAYLAŞ

Aşılama için çiftin şartları uygun mu?

Çiftlerin aşılama yöntemiyle bebek sahibi olabilmesi için erkekteki sperm sayı ve hareketliliğinin normal veya normale çok yakın olması gerekiyor. Bunu öğrenmek için uzman bir hekime başvurun, o gerekli yönlendirmeyi yapar

İlişkiye girebilir miyiz?

27 yaşında, 4 aylık gebeyim. Merak ettiğim konu şu: Cinsel ilişkiye girmenin bebeğimize bir zararı olur mu? Gebeliğin hangi ayına kadar eşimle cinsel ilişkiye girebiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamilelik sırasında ilk aylarda kanamayla kendisini gösteren düşük tehditi yoksa veya gebeliğin 5’inci ayından sonra ortaya çıkan erken doğum tehditi yoksa gebeliğin 32’nci haftasına kadar cinsel ilişkiye girmekte herhangi sakınca bulunmamaktadır. Ama tekrar üzerine basarak ifade etmekte fayda var ki gebeliğinde herhangi bir sorun yaşamayan kişiler için bu durum geçerlidir. Doktorunuzun size bu yönde herhangi bir kısıtlaması olduysa muhakkak onu dinlemeniz gerekmektedir.

Haberin Devamı

Bebek görünmüyor

9 gündür adet görmüyorum, kan testi yaptırdım, bebek yok. Doktorum “Hormonlar normal” dedi. 9 gün oldu, adet görmedim. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim öncelikle jinekolojik muayene olarak ultrason yaptırmanız ve yumurtalıklarınızda herhangi bir kistik yapı var mı, yok mu kontrol ettirmeniz. Kist yoksa ve hormonlarınız normalse endişelenecek bir sorun olduğunu düşünmüyorum.

Bu ay geçirmiş olduğunuz herhangi bir hastalık, kullandığınız ilaç veya aşırı stres adet döngünüzde kaymaya neden olmuş olabilir. Her ay tekrar etmesi durumunda yeniden muayene olmanız gerekir.

Aşılama yaptıralım mı?

2 yıllık evliyiz. Hiç gebe kalamadım. Eşim diyabet hastası. Doktora gittik, sperm yolları kapalıymış. Bir de sperm düşüklüğü varmış. Acaba aşılama yaptırsak çocuğumuz olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin sperm sayısı ve hareketliliği ne kadar düşük yazmamışsınız. Anladığım kadarıyla doktor kanalları kapalı dediğine göre muhtemelen beklenenin epey altında saptanmış. Aşılama yapabilmek için sperm sayı ve hareketliliğinin normal veya normale çok yakın olması gerekir. Size önerim tüm tetkiklerinizle birlikte üreme tıbbı alanında uzman bir hekime başvurmanız.

Haberin Devamı

Hanımlarda yumurtlama açısından biyolojik saat olduğu için beklerken siz yumurtalarınızı kaybedersiniz. O zaman tüp bebek yöntemiyle bile şansınız çok düşük olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder