Opr. Dr. Hande Akbaş Bebeğin durumuna bakılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğin durumuna bakılıyor

Haberin Devamı

Gebeliklerin yüzde 90’ı baş, yüzde 10’u makat gelişlidir. Bebekler 35’inci haftaya kadar pozisyon değiştirebilir. 37’nci haftaya gelinmesine rağmen bebekte makat gelişi görülüyorsa doktorunuzun sezaryen önerisini dinleyin.

Bebek ters geliyormuş

27 yaşındayım ve 32 haftalık gebeyim. Son kontrolde doktorum bebeğin ters geldiğini ve doğumun sezaryenle olması gerektiğini söyledi. Bebeğin ters gelmesinin sakıncaları var mı? Normal doğum yapamaz mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliklerin yüzde 90’ı baş gelişi, yüzde 10’u makat gelişi şeklindedir. İlk gebelik makat gelişiyse genellikle normal doğumda komplikasyon riski yüksek olduğundan sezaryen önerilir. Şu anda 32 haftalıksınız, bebekler 35’inci haftaya kadar pozisyonlarını değiştirebilirler. Dolayısıyla 37’nci haftaya gelmiş bir bebek hâlâ makat gelişiyse ilk hamileliğininiz olduğundan normal doğum riskine girmenizi önermemekteyim.

İlişki sonrası kanamam var

36 yaşındayım. 2 aydır her ilişki sonrası devamlı kanamam olmaya başladı. Bu durum normal midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilişki sonrası kanama normal şartlar altında asla olmaması gereken bir durumdur. Mutlaka uzmana başvurarak bir an önce bir vajinal smear aldırmalı ve rahim ağzı kanseri gibi önemli bir problemin olup olmadığının ekarte edilmesini sağlamalısınız.

Hâlâ adet görüyorum

52 yaşındayım, düzenli adet görüyorum. 5 doğumum var. Son zamanlarda tuvalete oturduğumda elime rahmin geliyormuş gibi hissediyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ne yazık ki geçirmiş olduğunuz doğum travmalarına bağlı olarak ve yaşınız ilerleyerek pelvik bağ dokusunun zayıflamasıyla rahminiz yerçekimine bağlı olarak sarkmaya başlamış gibi duruyor. Buna yapılacak en doğru yaklaşım rahminizin alınmasıdır. Aksi taktirde zamanla daha da aşağı inecek ve bir daha içeri sokulamaz hale gelip yara oluşacaktır. Henüz menopoza girmemişsiniz ve anladığım kadarıyla tamamen dışarı çıkmamış.

Dilerseniz ameliyatı hemen olmak yerine menopoza girince yaptırabilir ve ameliyatta hem rahim hem de yumurtalıklarınızı aldırtarak ileride kadın hastalıklarıyla ilgili oluşabilecek sorunlardan kurtulmuş olursunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder