Opr. Dr. Hande Akbaş Bebek acısından risk artıyor
HABERİ PAYLAŞ

Bebek acısından risk artıyor

Bebeğin anne karnında içinde yüzdüğü sıvı onun sağlıklı büyümeye devam etmesi için çok önemli. Bu sıvı ne kadar erken azalırsa bebek için risk o kadar artar. Böyle durumlarda annenin doktor tarafından çok sıkı takip edilmesi gerekir

Sıvı kaybı varmış

30 yaşında, 28 haftalık hamileyim. Kontrolümde sıvı kaybı olduğunu söylediler. Normalde 38’miş benimki 27’ye düşmüş. Bu sıvı kaybı ne gibi tehlikelere yol açar? Bebeğime zarar verir mi?

CEVAP

Değerli okuyucum, bebeğin içinde yüzdüğü sıvı miktarı bebeğinizin sağlıklı büyümeye devam etmesi için çok önemlidir. Sıvı miktarı ne kadar erken azalmaya başlarsa bebeğiniz açısından o kadar riskli olacağından sıkı takip edilmelisiniz. Öncelikle su kesenizin yırtılmadığından emin olunması gerekmektedir. Ayrıca bebeğin eşinde yetersizlik olduğu zamanlarda sıvı azalması yanında bebekte gelişme geriliği de gözlenir.

Haberin Devamı

Doktorunuza bebeğinizin gelişiminin nasıl olduğunu mutlaka sorun. Bebeğe giden kan akımları düzenli olarak ölçülmelidir. Bebeğin sıvı miktarı çok azaldığında mutlaka doğurtulması gerekeceğinden herhangi bir erken doğuma karşı şimdiden bebeğin akciğerlerini hazırlayacak birtakım önlemler alınmalıdır. Size önerim bol sıvı tüketmeniz, bebeğin hareketlerine dikkat etmeniz ve doktorunuza sık sık kontrole gitmenizidir.

Epilasyon zararlı mı?

23 yaşında kızım. Genital bölgeme lazer epilasyon yaptırmak istiyorum. Acaba yumurtalık ve rahmime zarar verir mi?

CEVAP

Değerli okuyucum, 18 yaşını tamamlamış her kadının genital bölgesine lazer epilasyon yapılabilir. Yumurtalıklarınıza olumsuz hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. Sadece gebelik olup olmadığının dikkat edilmesi yeterlidir.

Yara nasıl tedavi edilir?

4 ay önce kürtaj oldum. Doktorum kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluştuğunu söyledi. Ama ben yeniden muayene olmadım. Bu hastalık hakkında da hiç bilgim yok. Tedavisi nasıl?

CEVAP

Değerli okuyucum, kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluşmaz. Ya geçmişte de vardı şimdi fark edildi ya da yakın zamanda geçirdiğiniz vajinal enfeksiyonlar nedeniyle sonrasında oluştu. Rahim ağzında yara denilen olay esasında sıklıkla geçirilmiş enfeksiyonlara bağlı olarak rahim ağzının normalden daha kızarık gözlenmesi halidir. İlk yapılması gereken vajinal smear aldırmaktır.

Haberin Devamı

Nadiren rahim ağzı kanserlerinde de kızarık görülebilir. Smear sonucunuz temizse sadece enfeksiyonun geçirilmesi için antibiyotik kullanılması yeterlidir. Enfeksiyonun geçmesi halinde vücut da rahim ağzını iyileştirebilir. Eğer yara ilişki sonrası kanama yapmaya başladıysa ve bu durum enfeksiyonun giderilmesine rağmen devam ediyorsa o zaman yaranın dondurularak ya da yakılarak iyileşmesine yardımcı olunabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder