Opr. Dr. Hande Akbaş Bebek yerleşene kadar sıkı takip
HABERİ PAYLAŞ

Bebek yerleşene kadar sıkı takip

Dış gebelik tekrarlayabilen bir durum olduğu için yeniden hamile kaldığınızı öğrendiğinizde hemen doktorunuza başvurun. Bebeğin doğru yere yerleştiğinden emin oluncaya kadar yani ilk haftalarda sıkı takip edilmeniz iyi olur...

Anne olabilir miyim?

28 yaşındayım. 2 ay önce hamile kaldım ama dış gebelikmiş. Doktorum operasyon yapmadı. Buna gerek olmadığını söyledi. Acaba dış gebelik tekrarlar mı? Anne olabilecek miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dış gebelik nadiren tekrarlayabilen bir durum olup bir daha gebe kaldığınızı öğrendiğiniz an doktorunuza başvurmalı ve mutlaka geçmişte dış gebelik yaşadığınızı belirtmelisiniz. Bebeğin doğru yere yerleştiğinden emin oluncaya kadar ilk haftalarda sıkı takip edilmeniz gerekecektir. Dış gebelik çoğunlukla tüplerinde problem olan hastalarda görüldüğünden, eğer 6-9 ay içerisinde tekrar hamile kalamazsanız en doğrusu rahim filmi çektirerek tüplerinizde bir sorun var mı baktırmanız olacaktır.

Haberin Devamı

Tüm testler normal

8 aylık evliyim ve hiç korunmuyoruz. Evlenmeden önce tüm tahlilleri yaptırmıştım, sorun yoktu. Ama hamile kalamıyorum. Başka bir sıkıntı olabilir mi yoksa biraz zaman mı gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her ne kadar yaşlarınızı belirtmemiş olsanız da eğer kadın yaşı 35’in altındaysa sperm analizi yapılıp normal çıktıysa ve kadında çikolata kisti gibi önceden bilinen bir patoloji yoksa genellikle çiftlere 1 yıla kadar denemelerini önermekteyiz. Size her şeyin sorunsuz olduğunu söylemiş olan hekimin üreme tıbbı konusunda deneyimli olduğunu varsayıyorum. Eğer birkaç ay içinde gebelik oluşmazsa uzman bir doktora başvurun.

İlişki sonrası kan geldi

28 yaşında, 1 çocuk annesiyim. 2 yıl önce doğum yaptım. Benim sorunum düzensiz adet kanaması ve ilişki sırasında kan gelmesi. Acaba bu durum rahim ağzı kanserinin belirtisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bir kadının hiçbir şikayeti olmasa bile düzenli olarak 6 ayda bir mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olmasını öneririz. İlişki sonrasında kanama oluyorsa size önerim mutlaka muayene olmanız ve rahim ağzı kanser taraması için vajinal smear aldırmanızdır. Rahim ağzı kanseri için yaşınız epey genç. Büyük ihtimalle kronik enfeksiyonlara bağlı olarak rahim ağzınızda yara olarak adlandırılan erozyon vardır. Ama yine de öncelikle mutlaka smear’le kanser ayırıcı tanı yapılması şarttır. Ayrıca adet düzeninizin de niçin bozuk olduğunun anlaşılması için rahim ve yumurtalıklarınıza ultrason ile bakılması, gerekirse bazı hormon düzeylerinizin ölçülmesi gerekir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder