Opr. Dr. Hande Akbaş Biyopsi yapınca sorun ortaya çıkar
HABERİ PAYLAŞ

Biyopsi yapınca sorun ortaya çıkar

Haberin Devamı

Düzensiz kanamalarınız varsa ya da menopoza girdiğiniz halde 1 damla kan geldiyse hiç vakit kaybetmeden doktora gidin. Rahim içinden yapılacak biyopsiyle sorun olup olmadığını ortaya çıkar, gerekiyorsa tedaviye başlanır...

Hamilelik riski var mı?

Geçen ay ilişkim oldu, 6 gün sonra adet göördüm. Şu an karnım ağrıyor. Gebelik riski var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her ne kadar vajinanın direkt içine bir boşalma olmamış olsa bile ufak da olsa hamile kalma riski her zaman vardır. 6 gün sonra adet olduğunuzu ifade etmişsiniz. Bu adetiniz zamanında ve zamanki yoğunluğunda olduysa gebelik olmadığının işaretidir. Ama yine de yüzde 100 emin olmak istiyorsanız yaptırmanız gereken en doğru test kanda gebelik hormonu baktırmanızdır.

Kanama oldu ama...

57 yaşındayım. 8 yıl önce menopoza girdim. 2 hafta önce kanamam oldu, doktora gittim. Testler yaptım, yumurtalıklarıma baktı ve ““Bir şey yok”” dedi. Peki ama neden kanama oluyor? Başka bir doktora mı başvurayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopoza girmiş bir kadında tekrar kanamanın asla görülmemesi gerekir. Eğer kanama varsa mutlaka rahmin iç duvarında sorun var mı araştırılmalıdır. Ultrason az çok fikir verebilir ama menopoz sırasında gözlenen kanamalarda yapılması gereken en doğru yaklaşım rahim içinden biyopsi alınmasıdır.

Böylece kötü huylu olabilecek herhangi bir durum dışlanmış olacaktır. Bu doktor biyopsi yapmaksızın bir sorun yok dediyse dilerseniz bir başka hekimden daha fikir almanız iyi olacağı düşüncesindeyim.

Hormon testi yaptıracaktım

1 ay içinde 2 defa adet gördüm. Ama kanamam az oldu ve açık kırmızı renkteydi. Doktor hormon testi için adetiminin ikinci günü gelmemi söyledi ama ben bu ay adet görmedim. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı belirtmemişsiniz ama ileri yaşta değilseniz öncelikle kanda gebelik hormonu baktırarak herhangi bir hamilelik durumu söz konusu mu araştırılmalıdır. Bu test normal çıkarsa o zaman lütfen önce vajinal smear aldırıp ardından ultrasona girin.

Ultrasonda rahim duvar kalınlığınız uygunsa doktor size adet söktürücü bir ilaç verecektir. Bu ilaçla birlikte gördüğünüz adetin 2’nci günü kapsamlı olarak hormonlarınıza baktırmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder