Opr. Dr. Hande Akbaş Cinsel ilişkiye girmediyseniz...
HABERİ PAYLAŞ

Cinsel ilişkiye girmediyseniz...

Haberin Devamı

Cinsel ilişkiye girmediyseniz yani bakireyseniz rahim ağzı kanserine yakalanma ihtimaliniz yok. Fark ettiğiniz lekelenmeler için doktora başvurun. Enfeksiyon ya da hormonal sorunlardan ortaya çıkan sıkıntılar olabilir, tedaviyle üstesinden gelinir.

1 haftadır yanma geçmedi

1 aydır idrardan sonra yanma hissi var. İdrar testim temiz çıktı, ürolog kültüre gerek görmedi. Yanma için bir ilaç verdi. 1 haftadır kullanıyorum ama henüz geçmedi. Bekarım, doğum yapmadım, cinsel ilişkiye girmedim. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadınlarda vajina ve idrar yolları yakın olduğundan bu bölgedeki herhangi bir iltihap kolaylıkla idrar yollarınızda da enfeksiyon geçirmenize neden olabilir. Her ne kadar cinsel ilişki yaşamamış olsanız bile ortak kullanılan tuvaletlerden veya havuzlardan enfeksiyon almış olabilme ihtimaliniz bulunmaktadır.

5 aydır korunmuyoruz hamile kalamadım

29 yaşındayım, 4 yıldır evliyim. 5 aydır korunmuyoruz. Smear testi yaptırdım, herhangi bir sorun çıkmadı. Neden hâlâ hamile kalamıyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, korunmayı bırakalı sadece 5 ay olmuş, acele etmeye gerek yok. Sağlıklı çiftlerin her ay gebe kalabilmek için yüzde 20-25 şansı olduğu düşünülürse, 5 aylık süre kısır olduğunuza karar vermek için erken. Önerim eşinize sperm analinizi yaptırmanız. Erkeklerin örnek vermesi zor olmadığı için bu test normalse, 6 ay daha kendi kendinize deneyin. Eğer spermde sorun varsa en azından boşu boşuna beklemekle zaman kaybetmeden tüp bebek yöntemine geçersiniz.

Rahim ağzı kanseri mi oldum?

24 yaşındayım. 2 gündür çamaşırımda kahverengi yoğun bir akıntı görüyorum. Belirtiler rahim ağzı kanserine işaret ediyor. Bugüne kadar cinsel ilişkiye girmedim. Acaba cinselliği yaşamadan da rahim ağzı kanseri olmuş olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, erkek arkadaşınızla cinsel birleşme yaşamadıysanız ve halen bakireyseniz rahim ağzı kanseri olma ihtimaliniz bulunmamaktadır. Eğer bakire değilseniz bir uzmana giderek smear yaptırmanızı öneririm. Vajinal akıntınız olduğundan da bahsetmişsiniz. Belki enfeksiyon ya da hormonal sorunlardan dolayı da böyle lekelenmeler yaşıyor olabilirsiniz. Mutlaka muayene olmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder