Opr. Dr. Hande Akbaş Çocuk için üzülmeye gerek yok
HABERİ PAYLAŞ

Çocuk için üzülmeye gerek yok

Haberin Devamı

Polikistik over sendromlu kadının gebe kalması bazen sorun oluyor. Ama yumurtalık rezervi çok iyi olduğundan küçük bir yardımla anne oluyor. Korunmuyorsanız, adetiniz düzensizse ve anne olmak istiyorsanız vakit kaybetmeden doktora başvurun.

Anne olamazsam?

24 yaşındayım. Adet düzensizliği nedeniyle doktora gittim. İlaç verdi, hayat boyu bu ilacı kullanmak gerekiyormuş. Yakında evleneceğim. Anne olamam diye endişeliyim.

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik oversiniz. Yaşınız genç olduğu ve şu an için bebek düşünmediğiniz için doktorunuz size büyük ihtimalle adetlerinizi düzene sokabilmek amacıyla doğum kontrol ilacı başlamıştır. Bu ilacı 1-1.5 yıl kullanmanızda sakınca yok. Eğer korunmayı bıraktıktan sonra adetlerinizdeki düzensizlik devam ediyorsa o zaman yumurtlamayla ilgili sorununuz olabileceğinden gebe kalabilmek amacıyla yardımımıza ihtiyacınız olabilir. Ama bu durum sizi üzmesin. Çünkü polikistik over sendromlu hastaların yumurtalık rezervleri çok iyi olduğundan moleküler düzeyde başka sorun yoksa o zaman yardımcı üreme teknikleriyle çok kolay hamile kalabilecektir.

Akıntı için verilen ilacı içmedim

Vajinal yoldan bir fitil önerdiler. Acaba bu fitili kalp ilacıyla kullanmak doğru mudur? Prospektüsünde böyle bir ibare yer alıyor. Ama akıntı problemi canımı sıkmaya başladı. Bu ilacı doktor yazdı ama korkudan içmedim. Fitil kalple ilgili sıkıntı yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüm piyasadaki ilaçlar çok nadir de olsa görülebilecek tüm yan etkileri ilacın ruhsatını alabilmek için mutlaka prospektüse yazmak yorundadırlar. Ritm bozukluğu dışında çok ağır bir kalp hastalığınız yoksa, sorun olacağını düşünmüyorum. Çünkü ismini belirttiğiniz ilaç vajinal yolla kullanılan ve sistemik etkisi çok düşük bir ilaçtır. Yine de en doğrusu sizi takip eden kardiyoloji uzmanıyla hastalığınız üzerinde negatif etkisi olabilecek bir ilaç var mı onu konuşmanızda fayda olacaktır. Böylece sizde daha rahat hissedersiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder