Opr. Dr. Hande Akbaş Diğer testlerde sorun varsa...
HABERİ PAYLAŞ

Diğer testlerde sorun varsa...

Haberin Devamı

Hamilelikte bebekte genetik sorun var mı diye tetkikler yapılır ve duruma bakılır. Eğer sorun varsa yüzde 100 güvenirliği olan amniyosentez devreye girer. Ama amniyosentez işin uzmanı bir doktor tarafından yapılmalı.

3’lü test niye yapılır?

37 yaşında, 2 yıldır evliyim. 4 aylık hamileyim. Doktor benden 3’lü test istedi. Bu ne anlama geliyor? Bu test niçin yapılır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğin 4’üncü ayında bebekte genetik sorun var mı araştırmak için yapılacak 4 tetkik bulunur. 3’lü test bebeğin bazı ölçüleri sizden alınan kandaki hormon düzeylerinizle birleştirilerek belli kromozomal bozukluklar açısından birtakım riskler belirlenmesine dayanır. Bunun bir üst testi 4’lü tarama testi olup bu tetkikte bakılan hormon sayısı daha fazla olduğu için testin de güvenirliği daha yüksektir. Genellikle bu iki testte sorun varsa başvurulan 2 test daha bulunur. Birisi 10’uncu haftadan itibaren yapılan bebekten anneye geçen bazı hücrelerin DNA’sına bakılarak bebekte sorun olup olmadığının araştırılmasına dayanır. Yüzde 99’a yakın güvenirliği bulunur. Son olarak yüzde 100 güvenirliği olan test amniosentez var. Bu tetkik diğer testlerde sorun varsa başvurulan tanı testidir. Size önerim ilk 3 tetkikten birini yaptırmanız, sonucunda anormal bir sorun saptanması halinde de amniyosenteze başvurmanızdır.

Yumurtalıkta sancım var

31 yaşındayım. Sol yumurtalığımda zaman zaman sancı hissediyorum. Ağrı kesici içince geçiyor. Acaba bu ciddi bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genç kadınlarda kasık ağrısının en sık rastladığımız sebebi genellikle basit yumurtalık kistleridir. Bu sebeple ağrı kesici kullanmadan öncelikle bir kadın doğum uzmanına başvurarak yumurtalıklarınızı ultrasonla inceletmelisiniz. Eğer kist yoksa o zaman yaşadığınız bu ağrılar bağırsak veya kas kaynaklı olabilir. O zaman bir iç hastalıkları uzmanına gitmeniz yeterli olacaktır.

Adetlerim düzensiz

23 yaşındayım. Adet düzensizliğim var. Genellikle 40 günde bir adet görüyorum. Her ay 1 hafta kadar atıyor. Bu sırada inanılmaz bir sancı giriyor. Daha doktora gitmedim. Neden böyle oluyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliğinin sebebinin anlaşılabilmesi için mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmanızı öneririm. Bazı hormon düzeylerinizin ölçümü yapılmalı ve ultrasonda rahim ve yumurtalıklarınız incelenmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder