Opr. Dr. Hande Akbaş Diğer tüpünüz etkilenmediyse...
HABERİ PAYLAŞ

Diğer tüpünüz etkilenmediyse...

Tek tüpünüzün olması kısır olduğunuz anlamına gelmez. Dış gebelik, karın için enfeksiyonlar ya da çikolata kisti gibi sorunlar kalan sağlam tüpü de etkileyebilir, anne olmak isterken sorun yaşanabilir. Rahim filmi çektirip baktırın...

Yumurta rezervim çok azalmış

35 yaşında, 3 yıllık evli kadınım. 1.5 yıldır çocuk istiyoruz. Tüplerde ve rahimde problem yok. Yumurta rezervim çok azalmış. Hemen tüp bebek mi deneyelim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem yumurtalık rezervinizin az olduğunun söylenmesi hem de 1.5 yıldır beklemenize rağmen çocuğunuz olmadığı için artık vakit kaybetmeden tüp bebek yöntemine başvurmanızı öneririm. Yaşınız 35 olduğu için geçen her zamanda rezerviniz daha da azalmaya devam edecektir. Tüp bebekte bile ne yazık ki yüzde 100 başarı elde edilememektedir. Hatta yumurta ve spermde eşlik eden sorunlar arttıkça malesef gebelik ihtimali de azalır. Bu sebeple ne kadar erken başvuru yaparsanız o kadar şansınız artacaktır.

Haberin Devamı

Tek tüple annelik mümkün mü?

Bir tüpü alınan kadın diğer tüple hamile kalabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerden birinin alınması kısırlık nedeni değildir. Geri kalan tüpünüz her iki yumurtalık tarafından karın boşluğuna bırakılan yumurtayı kolaylıkla yakalayabilir. Burada dikkat edilmesi gereken tüpünüzün neden alındığıdır. Yani dış gebelik gibi bir nedene bağlı tüpünüzü kaybettiyseniz, o tüpte gelişen bozukluk geri kalan tüpünüzde de gelişmiş olabilir. Tüpleri etkileyen en sık karşılaştığımız durumlar arasında, geçirilmiş karın içi enfeksiyonlar ve endometriozis bulunur. Bu durumda geriye kalan o tüpünüzde fonksiyonunu tam yapamayacağından dış gebelik tekrar edebilir ya da fonksiyonunu tamamen yitirmişse gebe kalamayabilirsiniz.

Vajinamda ağrılı şişlik var

Birkaç gündür vajinaya yakın bölgemde hassasiyet gösteren, kızarıklık ve ağrılı bir şişlik var. Bu beni korkuttu, ne olabilir?

CEVAP

Değerli okuyucum, kadınlarda vajina bölgesinde ağrılı ufak şişliklerin en sık sebebi sivilce ya da kıl dönmesidir. İkisi de zararsız olup kendiliğinden geriler. Ancak şişlik birkaç günden uzun süredir devam ediyorsa o zaman bir uzmana başvurmanızı öneririm. Çünkü bazen o bölgede bulunan Bartolin adını verdiğimiz salgı bezlerinin iltihabı, genital herpes denilen uçuklar ve siğiller de ağrılı şişliklerle ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder