Opr. Dr. Hande Akbaş Doğru kararı doktorunuz verir
HABERİ PAYLAŞ

Doğru kararı doktorunuz verir

Hamileler nasıl doğum yapacakları konusunda endişe duyuyor. Bazıları korkuyor, bazıları kendi isteğinde diretiyor. Bu konu hakkında en iyi kararı doktorunuz verir. Çünkü önemli olan bebeğin kilosu, anne karnındaki duruş pozisyonu ve sizin durumunuz...

Sezaryen sakıncalı mı?

28 yaşındayım, doğum çok yaklaştı. Normal doğumdan çok korkuyorum. İlk kez anne olacağım? Acaba sezaryen sakıncalı mı? Doktorum, karar vermek için erken olduğunu söylüyor. Ne önerirsiniz? CEVAP Sevgili okuyucum, her iki doğum şeklinin de kendisine göre artı ve eksileri vardır. Vajinal doğumda annenin doktorla baştan sona iletişimi çok önemlidir. Eğer sizde olduğu gibi bazı korkular varsa doğum anında ıkınmada zorluk yaşamanız halinde bebeğiniz sıkıntıya girebileceği için vajinal doğumu pek önermiyorum. 3’ten fazla çocuk sahibi olmak istemiyorsanız sizin durumunuzda sezaryen olmak daha doğru olur. Ayrıca doktorunuza katılıyorum, belki de gebeliğiniz ilerledikçe, bebeğin kilo veya pozisyonuna bağlı olarak belki de zorunlu sezaryen endikasyonu ortaya çıkacaktır. Biz hamileliğin son ayına kadar doğum şekliyle ilgili karar vermiyoruz.

Bulantım neden arttı?

26 yaşındayım. 10 haftalık hamileyim ve bulantı nedeniyle yerimden kalkamıyorum. Çok halsız ve iştahsızım. Birkaç gün önce kanamam oldu. Şimdi ilaç verdiler ama bulantım çok arttı. Ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucum, gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde zaman zaman bazı anne adaylarında yoğun bulantı, halsizlik, hatta kusma görülebiliyor. Sizin bu şikayetleri yaşayacağınız 2 haftanız kalmış, dayanmaya çalışın. Sık sık, az az yiyin, bol sıvı tüketmeye çalışın, yağlı ve sıcak yiyeceklerden uzak durup kuru gıdalarla beslenmeye çalışın. Kanama olması düşük tehditi yaşadığınızı gösteriyor. Bunun en iyi tedavisi yatak istirahatidir. Ayrıca progesteron başlanmış ama bunu ağızdan kullanmak hem yan etkilerinin dayanılmaz olması hem de etkinliğinin azalması açısından pek tercih etmediğimiz bir durumdur. Size önerim bunu vajinal yoldan kullanmanız ya da enjeksiyon formuna geçmenizdir.

Hap kullanmayı bıraktım


4 yıldır doğum kontrol hapıyla korunuyordum. Ancak 1 ay oldu, hap kullanmayı bıraktım. Ne zaman hamile kalabilirim? CEVAP Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarını bıraktıktan sonra maksimum 2-3 ay içinde yumurtlama eski haline döner. Dolayısıyla 1-2 ay sonra bu ilacı hiç kullanmamış birisinin her ay şansı ne kadarsa sizin de o kadar olacaktır. Sağlıklı bir çiftin her ay korunmadan hamile kalma ihtimali yüzde 20-25 civarındadır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder