Opr. Dr. Hande Akbaş Doğum yapmamıssa önerilmez
HABERİ PAYLAŞ

Doğum yapmamıssa önerilmez

Spirali doğum yapmamış hanımalra pek önermiyoruz. Çünkü spiral bazen enfeksiyonlara enfeksiyonalrda bozulmalara neden olabiliyor. 40 yaşın altındaysanız doğum kontrol haplarını tercih edebilirsiniz.

Sorun yokmuş ama eşim düşük yapıyor

Eşim 3 defa düşük yaptı. Sebep olarak bize çocuğun kalbinin atmadığı söylendi. Bütün tahlilleri yaptırdık. Herhangi bir problem çıkmadı. Genetik araştırması da yapıldı. Bende de, eşimde de bir şey bulanamadı. Kadın doğum uzmanlarına gidiyoruz, farklı farklı şeylerden söz ediyorlar. Bundan sonra nasıl hareket edebiliriz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, tekrarlayan gebelik kayıplarında öncelikle çok kapsamlı tetkikler yapılarak altta yatan herhangi bir neden bulunabiliyor mu ondan emin olunması gerekir. Genetik tetkik bunlardan biridir. Ama tek başına yeterli değildir. Size hangi testlerin yapıldığını görmem, istenmesi atlanmış bir tetkik var mı emin olmam gerekir. Ancak bundan sonra yapılabilecek bir çözüm yolu var mı söyleyebilirim. Sizin gibi tekrarlayan gebelik kayıplarında halk arasında gebelik aşısı diye bilinen bağışıklık sisteminizi hazırlayarak uygulanan tüp bebek yöntemiyle başarı elde edebilmekteyiz.

Testin sonucunu ne zaman öğrenirim?

29 Nisan’da aşılama yaptırdım kasıklarımda kramplar var memelerimde gerginlik var. Belim de ağrıyor. Acaba hamile kalma şansım var mı? Ne zaman sonuç alırım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, aşılama yoluyla gebe kalma ihtimaliniz maksimum yüzde 17-20’dir. Bahsetmiş olduğunuz bel ağrısı, memelerde gerginlik aşılama sırasında kullandığınız hormonlardan, gebe kaldığınız için veya adet başlayacağı için olabilir. Dolayısıyla bu şikayetlerinizin kesin nedeni ancak kanda gebelik hormonu baktıktan sonra anlaşılabilir. Bugün kan verirseniz gebelik oluştuysa çıkmasını bekleriz.

Spiral taktırmam uygun mu?

Doğum yapmamış kadınlarda spiral takılmasının bir sakıncası var mı? Doğum kontrol haplarından hangisinin yan etkisi en azdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum yapmamış hanımlarda genellikle spiral kullanımını pek tercih etmeyiz. Nadiren spiral genital bölgede enfeksiyona yol açarak, tüplerin fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilmektedir. Doğum kontrol ilacı kullanmanız yaşınız 40’ın altındaysa daha çok başvurduğumuz bir korunma yöntemidir. Ama hap kullanmakla aranız iyi değilse, devamlı unutacaksanız, korunmayarak kürtaj olmak yerine spiral taktırmanız her zaman daha çok tercih edeceğimiz bir durumdur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder