Opr. Dr. Hande Akbaş Doktorun önerisine uymanız gerekir...
HABERİ PAYLAŞ

Doktorun önerisine uymanız gerekir...

Gebelikten koruyan doğum kontrol haplarının mutlaka doktor gözetiminde kullanılması gerekiyor. Böyle yapılmazsa sağlığınızı bozabilirsiniz. Bir uzmana başvurun, o sizi muayene ettikten sonra en doğru ve yan etkisi az olan ilacı verecektir...

Ne kadar beklemeliyim?

29 yaşındayım. 2 aydır adet görmüyorum. Aktif cinsel yaşamım yok. Daha önce de gecikti. Doktora gitmedim. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yaşınızda kadında adet gecikmesinde ilk akla gelen gebeliktir. 2 aylık gecikme varsa size önerim idrarda gebelik testi yaptırarak bunu elemenizdir. Eskiden adet düzensizliğiniz olduğundan bahsetmişsiniz. Önerim bir kadın doğum uzmanına başvurarak ultrasona girmeniz. Ardından kanda birtakım hormonlara baktırıp bu gecikmeleri açıklayacak bir patoloji var mı araştırılmasını sağlamanız.

Haberin Devamı

Tekrar doğum yapsam?

30 yaşındayım. Adet düzensizliği için doktora gittim. Polikistik over teşhisi koydu. Tedavi için ne tavsiye edersiniz? Bir çocuğum var, tekrar doğum yapsam faydası olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu genetik ve çevresel faktörlerle ortaya çıkan kesin tedavisi olmayan bir durumdur. Hasta en çok neden şikayet ediyorsa genellikle onu kontrol altına alacak ilaçlar verilir. Çocuk düşünüyorsanız, adet düzensizliğiniz artmadan gebe kalın. Keza adet düzensizliği arttıkça o ay için yumurtlamanız bozulacağı için hamile kalmanız zorlaşır. Çocuk istemediğiniz taktirde adet düzensizliğinizi kontrol altına alacak ilaçlar var. Bunlardan birine karar vermeden muayene olun.

Kilo mu alacağım?

28 yaşındayım. Doğum kontrol hapını nereden alabilirim? Doğum kontrol hapının yanı sıra korunma yöntemi var mı? Kilo alırdığını söyleyenler oldu. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kesinlikle doktor muayenesi sonrası kullanılması gereken, yanlış kullanılması halinde yarardan çok zararı olan ilaçlardır. Eczaneden satın aldığınız ya da birinin önerdiği doğum kontrol ilacı nedeniyle felç veya daha kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Önerim muayene olmanız ve korunma yöntemleri hakkında geniş bilgi almanız. Doktorun önerisi sonucu bünyenize en uygun yönteme karar vermeniz sağlıklı olacaktır. Doktorunuz doğum kontrol ilacını önerirse son yıllarda piyasada yan etkileri çok düşük gebelik ihtimalini yüzde 99’a yakın azaltan haplardan birini başlayacağından korkmanıza gerek kalmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder