Opr. Dr. Hande Akbaş Düşük nedeni araştırılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Düşük nedeni araştırılmalı

Gebeliğin devam etmemesinin yani düşüğün nedeni araştırılmalı. Kadına ve erkeğe genetik analiz yapılarak kromozomal bir bozukluk var mı bakılmalı, kürtaj sonrasında ise rahim filmi çekilerek tüplerin durumu incelenmeli.

Tarihlerde bir yanlışlık olabilir mi?

Rahim filmi çektirdim, kanallarım açık çıktı. Doktorum problem olmadığını söyledi. Ama gebe kalamıyorum. Şimdi ne yapmalıyım? Doktorum adetin ilk gününden itibaren 10-12-14-16 ve 17’nci günlerde bir gün arayla ilişkiye girmemizi söylemişti. Tarihlerde bir yanlışlık olabilir mi? Artık beklemek istemiyorum, hamile kalmak istiyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Sevgili okuyucum, yaşınızı ve kaç yıldır çocuk sahibi olamadığınızı yazmamışsınız. Size öncelikli önerim üreme tıbbı konusunda deneyimli bir hekime başvurmanızdır. Rahim filmini bizim değerlendirmemiz tüplerin anatomik yapısını daha iyi bildiğimiz için radyoloji uzmanı meslektaşlarımıza göre daha farklı oluyor. Bizim yorumumuza göre tüpler açıksa, o zaman eşinizin sperm analizi ve sizin yumurtalık rezerviniz araştırılmalıdır. Uzun süredir size verilen tarihlerde gebe kalamadıysanız artık biraz daha bilimsel yöntemlere geçmenizde fayda olacaktır.

Yeniden gebe kalmak istiyorum

25 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. 2.5 ay önce ‘missed abartos’ tanısıyla 8 haftalık hamileliğim sonlandırıldı. Gebeliğe kadar kistlerim görülüyordu. Gebelik ve sonrasında kistler kayboldu. Şu an adetlerim düzensiz. Doktorum rahim içerisinde kan pıhtısı olduğunu söyledi ve bana bir ilaç verdi. Yeni bir gebelik istiyorum ama yumurtlama günlerimi hesaplayamıyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP: Sevgili okuyucum, öncelikle 2.5 aylık gebeliğinizin neden devam etmediğinin araştırılması gerekir. Sanırım gebeliğiniz kürtaj ile sonlandırıldığından rahim filmi çekilerek hem rahminizin hem de tüplerinizin son durumu mutlaka görülmelidir. Ayrıca size ve eşinize genetik analiz yapılarak kromozomal bir bozukluk var mı yok mu bakılmasında fayda olacaktır. Adetleriniz düzene girmedikçe o ay için yumurtlamıyorsunuz demek olacağından gebe kalmanız da zor olacaktır. Bu sebeple adetlerinizin de bir an önce normale döndürülmesi gerekir. Eğer düzensizlik devam ederse tüp bebek gibi daha ileri yöntemlere başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder