Düşük ve erken doğum riski var ama...

24 Şubat 2018, Cumartesi 05:00
AA
Myomlar kadın hamile kalınca hormonların da etkisiyle büyüyor. Bazı durumlarda düşük tehditi ve erken doğum riskine neden olsalar da sıkı takip edilen myom sorun yaratmıyor...

Ağrının sebebi myom mu?

29 yaşında, 10 haftalık hamileyim. Doktor rahmim sağ tarafında myom olduğunu söyledi. Bebeğime zararı olur mu? Arada sırada karnım ağrıyor. Bebeğim sağlıklı olarak dünyaya gelebilecek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, myom hamile kalmanıza engel olmamış. Dolayısıyla büyük olmadığını düşünüyorum. Aksi halde zaten doktorunuz hamileliğe izin vermeden önce myomun çıkarılmasını önerirdi. Myomlar, gebelikte hormonların etkisiyle büyümeye meyillidir. Sizde düşük tehditi, ileriki haftalarda da erken doğuma neden olabileceği için istirahat halinde bir gebelik geçirin ve yakın takipte kalın.

Yaş sorun yaratır mı?

3 yıldır evli çiftiz. Hiç korunmadık ama çocuğumuz olmuyor. Doktorlar eşimde mantar olduğunu söylüyor. Bu yüzden mi hamilelik sağlanamıyor? Eşim 35 yaşında. Biz tüp bebek yapmaya karar verdik. Acaba eşimin yaşı normal yolla gebe kalmaya engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mantar kadınlarda en sık rastlanılan enfeksiyonlardandır ve kısırlığa sebep olmaz. 3 yıldır korunmamanıza rağmen halen gebe kalamadıysanız daha fazla vakit kaybetmeden bir sonraki adıma geçin. Eşinizin yaşı 35, sınırda bir yaş. Ama muayene edip yumurta rezervini görmeden sıkıntı eşinizden mi kaynaklanıyor söylemek mümkün olmaz. Sperm sayınız iyi, eşinizin yumurtalık rezervi ve tüpleri normalse belki 1-2 kez bu konuda uzman bir hekimle aşılama denenebilir. Sonuç alınamazsa o zaman vakit kaybetmeden tüp bebek yöntemine geçilebilir.

Rahim ağzında yara varmış

26 yaşındayım, 4 ay önce kürtaj oldum. Doktor kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluştuğunu söyledi. Acaba tedavisi nasıl?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj ile rahim ağzındaki yara arasında hiçbir ilgi yok. Yara gibi görülen rahim ağzı kızarıklığı en sık uzun süren vajinal akıntılara bağlı oluşan bir durumdur. Öncelikle vajinal smear aldırmanızı öneririm. Eğer normal çıkarsa ilişki sonrası kanama gibi şikayetleriniz yoksa, sadece vajinal enfeksiyona yönelik tedavi olmanız yeterli olur. Keza enfeksiyonun gerilemesiyle rahim ağzınızda görülen yara diye tabir edilen yapı da kaybolur.