Opr. Dr. Hande Akbaş Düşükten sonra 2-3 ay bekleyin
HABERİ PAYLAŞ

Düşükten sonra 2-3 ay bekleyin

Düşük yapan kadın yeniden gebe kalmak istiyorsa 2-3 ay kadar beklemesini öneriyoruz. Kürtaj yapılmışsa rahmin toplanmasını, anne adayının psikolojisinin düzelmesi ve yumurtlamanın tekrar etkin hale gelmesi için bu zaman gerekli...

Tek yumurtalığım var

34 yaşındayım, 2 yıl önce yumurtalık kanserine yakalandım. Tek yumurtalığım var. Evleneceğim. Acaba çocuğum olur mu?

CEVAP

Değerli okuyucum, geçmiş olsun. Yumurtalık kanseri için kemoterapi aldıysanız çocuk sahibi olmanız zor olabilir. Keşke kemoterapi öncesi yumurtalarınızı dondursaydınız.

Haberin Devamı

Eğer sadece yumurtalık alındı ve ek tedaviye gerek duyulmadıysa 6 ay içinde gebe kalamazsanız tek yumurtalığınız olduğu ve yaşınız 35’e yaklaştığı için üreme tıbbı alanında uzman bir hekime başvurmanızı öneririm.

Hiç olmazsa rezerviniz azalmadan gereken önlemler alınacaktır. Tek yumurtalıkla hamile kalan pek çok kadın var, bu sebeple lütfen paniğe kapılmayın.

Ne zaman gebe kalabilirim?

28 yaşındayım. Bir süre önce düşük yaptım. Ne zaman sağlığıma kavuşabileceğimi merak ediyorum. Bir daha ne zaman hamile kalmam uygundur?

CEVAP

Değerli okuyucum, düşük sonrası 2-3 ay geçmesini önermekteyiz. Bunun sebepleri arasında kürtaj uygulanmışsa rahmin toparlanması, uygulanmamış olsa bile anne adayının psikolojisinin düzelip yumurtlamalarının tekrar etkin hale geçmesi yer almaktadır. Size 2-3 ay beklemenizi sonra korunmayı bırakıp tekrar hamilelik denemenizi öneririm. Gebe kaldığınızı öğrenir öğrenmez de doktora başvurup sıkı takipte olun ki aynı üzücü olay başınıza gelmesin.

Sürekli sistit oluyorum

51 yaşındayım ve birkaç yıl önce menopoza girdim. Diyabet hastasıyım. 2 aydır sürekli sistit oluyorum. Doktorum mantar dedi, 2 günlük ilaç verdi, kullanınca geçti ama yine oldu. Aşırı yanma var. Sizce bütün bunların sebebi ne?

CEVAP

Değerli okuyucum, sistit idrar torbasının iltihabı olup genel olarak tüm idrar yollarının enfeksiyonunda bu terim kullanılmaktadır. Vajinada mantar olmakla sistit olmak çok farklı 2 durum olup tedavileri tamamen farklılık içerir. Her iki durum da diyabet hastası olmanızdan kaynaklanır.

Haberin Devamı

Diyabet hem bağışıklık sisteminizde zayıflama yapar hem de kanda şekeriniz normalden yüksek olduğu için bakterilerin çoğalması için uygun ortam oluşur. Sizin en çok dikkat etmeniz gereken konu kan şekerinizi normal sınırlarda tutmanızdır.

Aksi taktirde vücudunuzda sık sık enfeksiyon ortaya çıkacak ve her defasında gereksiz yere antibiyotik kullanmak zorunda kalacaksınız. Vajinadaki mantar açısından da o bölgenin kuru tutulması, dar kıyafetler ve pamuk olmayan iç çamaşırlar giyilmemesi çok önemlidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder