Opr. Dr. Hande Akbaş Düzene girmesi 1 yılı buluyor
HABERİ PAYLAŞ

Düzene girmesi 1 yılı buluyor

Adet görmeye yeni başlayan genç kızlar hep düzensizlikten şikayetçi oluyor. Hemen telaşa kapılmayın, çünkü adetlerin yoluna girmesi 1 yıldan uzun sürebilir. Bu

[[HAFTAYA]]

önemli bir sorun değildir ama yine de takipte olmalısınız...

Adet düzensizliğim sürecek mi?

Sürekli adet düzensizliği yaşıyorum. Bazen 3-4 ay adet görmüyorum. 1 yıl önce doğum yaptım. Adet düzensizliği yüzünden bebek için tedavi gördüm. Doktor polikistik over’im olduğunu ve progesteron hormonunun eksik salgılandığını söyledi. Bu adet düzensizliğimin devam edeceği anlamına mı geliyor?

Haberin Devamı

CEVAP Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu bazı genetik ve çevresel etkenler sonucu ortaya çıkan bir durum ama bunu tamamen ortadan kaldırabilecek bir tedavi yöntemi yok. Sizin için önerim: Kiloluysanız acilen kilo vermenizdir. Şeker yüklemesi yaparak insülin direnci var mı baktırmanız iyi olur. Öyleyse kilo vererek ve insülin direncini kıracak bazı ilaçlara başlayarak adetlerinizin bir miktar normale girmesi sağlanabilir. Çok uzun süreyle hormona başvurmayı yan etkilerinden dolayı doğru bulmuyorum.

Ergenliğe girdim ama...

15 yaşındayım 1 yıl önce ergenliğe girdim. Adetlerim hâlâ düzene girmedi. Çoğunlukla olması gerekenden daha önce adet görüyorum. Acaba bu ciddi bir sorun mu yoksa ileride düzelir mi?

CEVAP Sevgili okuyucum, adet başladıktan sonraki ilk 1 yıl içinde yumurtlama hemen başlamadığından adetlerin düzensiz olması sık karşılaştığımız bir durumdur. Bu durum 1 yıldan uzun sürebilir. Bu önemli bir sorun teşkil etmez. 18 yaşınıza gelmenize rağmen halen adetleriniz çok sık oluyorsa o zaman bazı hormon ölçümleriniz yapılmalı, ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıklarınız kontrol edilmelidir. Aksi taktirde sık adet görmeye bağlı olarak demir eksikliği gelişir ve bu da kansızlığa neden olabilir.

Sancılardan nasıl kurtulurum?

Adetlerimin ilk 2 günü çok fazla oluyor. O kadar fazla acı çekiyorum ki işe gidemiyorum. Bu durumdan nasıl kurtulabilirim?

CEVAP Sevgili okuyucum, adet gören kadınların yaklaşık yarısında adetin ilk 1-2 günü ağrı yaşanr. Dismenore dediğimiz bu ağrıyı ilk adetten beri görülen veya sonradan gelişen olarak 2 sınıfa ayırırız. En baştan beri olan adet sancıları adet sırasında rahimden salınan bazı hormonlarla rahminizin kasılması ve oksijensiz kalmasına bağlı oluşur.

Haberin Devamı

Tamamen fizyolojik bir durumdur, sorun içermez. Ağrı kesici ve doğum kontrol ilaçlarıyla kontrol altına alınabilir. Yaş ilerledikçe ağrı şiddeti azalır. Sonradan gelişen adet sancıları ise genellikle üreme yollarındaki başka bir sorun yüzünden ortaya çıkar. Ağrının şiddeti zamanla azalmak yerine giderek arttığı gözlenir. Yumurtalıklarda çikolata kistleri veya rahimde myomların olması genellikle en sık gözlenen ağrı sebebidir. Pelvis muayenesi ve ultrasonografi ile tanı konulabilir. Tedavide tanıya yönelik yaklaşımda bulunulur

Sıradaki haber yükleniyor...
holder