Opr. Dr. Hande Akbaş Düzenli cinsel ilişkiniz varsa...
HABERİ PAYLAŞ

Düzenli cinsel ilişkiniz varsa...

Ertesi gün hapları çok acil durumlarda belki içilebilir, bunun dışında adet düzenini bozduğu ve vaktinde alınmazsa gebeliği engellemediği için kullanılmasını önermiyoruz. En uygunu düzenli ilişkiniz varsa doğum kontrol hapıyla korunmanız...

Kan 1 gün sonra gelir mi?

Benim sorum kızlık zarıyla ilgili. Bakire biri ilişkiye girdiğinde değil de 1 gün sonra yürürken kan gelir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk ilişkiden sonra sanıldığının aksine her zaman kanama olacak diye bir kural yoktur. Bazen kanama gerçekleşse bile ilişki sırasında salınan birtakım kayganlaştırıcı salgılarla karışarak anlaşılmayabildiği gibi, ilişki bittikten sonra da leke şeklinde gelebilir. 1 gün sonra gelen kan taze kırmızı renkli olmaz, genellikle kahverengi olur. Sizinki kırmızı renkteyse belki o bölgeyi tahriş etmiş olabilirsiniz ya da kanama başka nedenden oluşmuş olabilir. Devam ederse bir doktorun görmesi iyi olur.

Haberin Devamı

Bir daha kanar mı?

Sevgilimle kıyafetsiz ilişki yaşadık biraz baskı sonrası kanama oldu. İki doktora muayene oldum. İkisi de zarın bozulmadığını söyledi. Cinsel ilişkide kanar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktor muayenesi sonucunda bakire olduğunuz söylendiyse kesin bakiresiniz demektir. Kalın kızlık zarı olduğu zamanlarda nadiren ilişki zor olabilir, ilişkiyle yırtılma olursa kanama olacaktır. Ama nadiren zar kalın olduğunda ilişkide çok acı olabildiğinden bizim cerrahi müdahalemizle kızlık zarını açmak gerekebilir.

Kısırlığa neden olur mu?

23 yaşında kızım. Hamile kalacağım diye ertesi gün hapı içtim, zarar vermiş midir? Bir de kısırlık riski olduğunu duydum. Ertesi gün hapından dolayı kısır kalınır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, biz genellikle ertesi günü haplarının kullanılmasını çok önermiyoruz. Çünkü hem vaktinde alınmazsa gebeliği engellemeyeceği hem de içerdiği yüksek doz hormon nedeniyle adet döngünüzü bozduğu içindir. Keza kısırlığa da neden olmaz. Eğer düzenli bir ilişkiniz varsa en doğru korunma yöntemi sizin yaşınızda bir kadın için doğum kontrol hapı kullanmaktır. Yine de hangi hapın size uygun olduğuna karar vermek için lütfen bu konuyla ilgili bir uzmana başvurun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder