Opr. Dr. Hande Akbaş Emzirmek gebelikten korumaz
HABERİ PAYLAŞ

Emzirmek gebelikten korumaz

Haberin Devamı

Emziren kadınların gebelikten korunduğu düşünülür ama bu doğru bir bilgi değil. Bu dönemde yanlışlıkla hamile kalan pek çok kadın bulunmaktadır. Dikkatli olun...

40 gündür adet görmüyorum

3 ay önce doğum yaptım. 40 gündür adet görmüyorum. Mide bulantısı, baş dönmesi ve karın ağrısı gibi şikayetlerim var. Sebebi nedir?

CEVAP
Sevgili okuyucum, doğum sonrası adet düzensizlikleri kişi aktif olarak emziriyorsa sık görülür. En sık yapılan hata emzirmenin gebelikten koruduğunun düşünülmesidir. Böyle yanlışlıkla hamile kalan birçok kadın vardır. Emzirme korunma yöntemi değildir. Öncelikle kanda gebelik testi yaptırın ve hamile olup olmadığınızı öğrenin. Sağlıklı bir hanımda bulantı, karın ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetler en sık gebelikte görülür. Gebelik yoksa doğumunuzu yaptıran hekime başvurarak muayene olun. Jinekolojik bir sorun yoksa o zaman mide ve bağırsak muayenesi için bir iç hastalıkları uzmanına getmelisiniz.

Neden isteksizim?
2.5 yıl önce doğum yaptım, isteksizleştim. 20 günde bir adet görüyorum. Kanamalarım 10 gün sürüyor. Spiralim var. Ne yapayım?

CEVAP
Sevgili okuyucum, bu kadar yoğun adet görmenizin sebebi spiraldir. Bu durum sizi rahatsız ediyorsa, kansızlık ve halsizliğe neden olmaya başlamışsa spiralinizi çıkarttırın. Cinsel isteksizliğinize gelince; jinekoloğa muayene olmalısınız. İlişkide ağrı yaratarak sizi isteksizleştirecek enfeksiyon, kist vb. bir durum var mı araştırılmalı. Eğer jinekolojik sorun tespit edilemezse ve isteksizliğiniz devam ederse o zaman mutlaka bir cinsel terapi uzmanına başvurmanızı öneririm.

Çocuk istiyorum
4 ay önce rahmimden 4 myom alındı. 37 yaşındayım, çocuk istiyorum. Doktorum korunmam gerektiğini söyledi. Yaşımdan dolayı korkuyorum. Bana yol gösterin.

CEVAP
Sevgili okuyucum, myom ameliyatlarından sonra 5-6 ay rahim tamamen iyileşene kadar gebe kalmayı önermiyoruz. Aksi taktirde gebelikte rahmin büyümesiyle, myom çıkarılırken dikiş atılmış, zayıflamış bölgelerden ayrılma olur. Hem bebeğiniz hem de sizin açınızdan hayati risk meydana gelir. 5-6 ay dolunca 6 ay kadar deneyin. Olmuyorsa üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir hekime başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder