Enfeksiyon tedavi edilince her şey düzelir

12 Temmuz 2018, Perşembe 05:00
AA

Uzun süren vajinal akıntı yüzünden rahim ağzında kızarıklık görülebilir. Bu durum hastaya yara olarak anlatılır. Söz edilen yara ilişki sonrası kanama yapmıyorsa enfeksiyon uygun ilaçla tedavi edildiğinde düzelir.

Yara kötüye gider mi?

37 yaşındayım, doğum yapalı 9 ay oldu. Kontrol için doktora gittim. Rahim ağzında küçük bir yara varmış. Smear alındı. Bu yara ileride kötüye gider mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizde muhtemelen vajinal akıntı mevcut. Bu uzun süreden beri devam ediyorsa o zaman rahim ağzı olan servikste kızarıklık gelişebilir. Bu durumu bazı doktorlar hastanın anlaması için yara olarak nitelendirirler. Ama tıbbi karşılığı erozyondur. İlişki sonrası kanama yapmıyorsa, çoğunluğu enfeksiyonun tedavisi sonrası kendiliğinden geriler. Ama ilişki sonrası ya da kendiliğinden kanayacak kadar ilerlemişse o zaman yakma veya dondurma işlemi smear sonucunun temiz gelmesiyle uygulanabilir.

Kan değil, akıntı geliyor

33 yaşındayım, 4 yıldır adet günümde normal kanama değil de akıntı geliyor. Bunun nedeni nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim en kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak jinekolojik muayene ve ultrason yaptırmanızdır. Vajinal smear aldırmalı, ultrasonda rahimde polip veya myom gibi kanamaya neden olabilecek faktörleri araştırtmalısınız. Nadiren çikolata kisti denilen endometriomalar da adet öncesi ya da sonrasında lekelenme şeklinde kanamalara yol açabilir. Bu durum ultrasonda anlaşılır. Tüm bunlar normalse kanda bazı hormonlara bakılır.

Takvim yöntemi riskli mi?

25 yaşında kadınım. Acaba takvim yöntemi ile gebelikten korunma nasıl oluyor? Risk durumu nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, takvim yöntemi ne yazık ki çok güvenilir bir korunma yöntemi değil. Biz genellikle daha etkin yöntemler öneririz (doğum kontrol ilacı, spiral vb). Bir kadın 28 günde bir adet görüyorsa, onun için gebelik riski en yüksek zaman aralığı adetin ilk gününden itibaren sayarak genellikle 10-18’inci günler arasındadır. Teorik olarak kadının adetinin son günlerinde dahi düşük ihtimalle bile olsa gebe kalma riskine sahip olduğundan takvim yöntemiyle bu risk asla giderilemediğinden hekimler tarafından pek önerilmez.