Opr. Dr. Hande Akbaş Enfeksiyon tekrarlıyorsa detaylı araştırma şart
HABERİ PAYLAŞ

Enfeksiyon tekrarlıyorsa detaylı araştırma şart

Vajinal enfeksiyonlar nedeniyle kadınlar sıkıntı yaşıyor. Eğer enfeksiyon sık sık tekrarlıyorsa önce kültür alınmalı, doğru ilaç tespit edilmeli. Gerekirse altında demir eksikliği ya da şeker gibi hastalıklar yatıyor mu diye araştırma da yapılmalı.

Mantar tekrar ediyor

Altı ay önce kaşıntı ve yanma için doktora gittim. Mantarmış ve iyi bir tedaviyle iyileşirmiş. Kendime dikkat ediyorum ama belirtiler tekrar ediyor. Fitil ve krem kullanıyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sık tekrarlayan vajinal enfeksiyonlarda ben mutlaka kültür alınmasını, etkenin ve hassas olduğu ilaçların bu yolla tespit edilip ondan sonra tedavi edilmesini uygun görmekteyim. Bir de mantar enfeksiyonları genellikle fırsatçı enfeksiyonlar olarak kabul edildiğinden sıkça tekrar etmesinin altında demir eksikliği, şeker gibi hastalıklar yatabileceğinden mutlaka bir check up da yaptırmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Neden kaşıntı oluyor?

28 yaşındayım, vajinamda zaman zaman kaşıntı oluyor. Doktora gidip muayene olamadım. Sizce önemli bir sorun olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinadaki kaşıntılar, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan, aşırı dar kıyafetler giymekten veya spordan sonra uzun süre ıslak iç çamaşırla kalındığı için gelişen mantar enfeksiyonlarına bağlı olabilir. En iyisi duş sonrası o bölgede kaşıntınız var mı bakın. Devam ediyorsa o zaman mutlaka bir doktora giderek muayene olmanızı öneririm.

Ara kanama ve ağrı var

36 yaşındayım bekarım. Adet görmeme 10 gün kalan açık kahverengi kan ve siyah kan pıhtıları geliyor. Kasıklarımda da ağrı oluyor. Bu normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 10 gün süren ara kanamaları normal kabul etmiyoruz. Lütfen bir jinekoloğa başvurarak ultrasonla rahim ve yumurtalıklarınızın değerlendirilmesini, bazı hormonlarınızın kontrol edilmesini sağlayın. Şüphede kalınan durumlarda gerekirse rahmin içine kamerayla bakılması ve gerekirse biyopsi yapılması gerekebilir, lütfen ihmal etmeyin.

Spirali çıkarttım

32 yaşındayım. Spiral taktırmıştım. Onu çıkartalı 2 ay oldu. Vajinamdan ilk günler sarı lekeli ve kokulu sıvılar gelmeye başladı. Zamanla yer yer beyaz ve sarı olarak değişiyor ve kaşıntı da oluyor.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, spirali çıkarmamızdaki başlıca 2 neden aşırı kanama ya da iltihap yapmasıdır. Sizde sanırım spirale bağlı olarak enfeksiyon gelişmiş. Öncelikle spiralinizi çıkarttırmakla doğru yapmışsınız. Çünkü kalsaydı hem sık sık enfeksiyon nüks edecekti hem de kullandığınız ilaçlar tam olarak etki edemeyecekti. Enfeksiyon için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanızı, gerekirse vajinal kültür alınmasını ve bir an önce gerekli tedavinin başlatılmasını öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder