Enfeksiyona neden olabiliyor

14 Kasım 2016, Pazartesi 16:00
AA
Doğum yapmamış kadınlara spiral takılmasını önermiyoruz. Çünkü spiral bazen genital enfeksiyona neden olarak tüplerde tıkanmaya yol açıyor. Bu da çocuk istendiği zaman sorunlar yaratıyor...

1 aşılama, 3 kere tüp bebek denedik

38 yaşındayım ve rezervim az olduğu için çocuk sahibi olamıyoruz. Eşimde sorun yok. 1 aşılama, 3 tüp bebek tecrübesi yaşadım. Son transferim Ekim’in başında oldu. 2 embriyo ile negatif sonuçlandı.

Adet bittikten 4 gün sonra kahverengi akıntılar başladı. Şimdi ara ara devam ediyor. Arada kırmızıya dönüyor. Smear vereceğim. Anne olmadan menopoza girmekten korkuyorum. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, FSH değeriniz 19 değerlerindeyken tüp bebek tedavisine alınmış olmanız ne yazık ki paranızı sokağa atmaktan başka bir şey değildir. Bu değerlerle ister tüp bebek yaptırın isterseniz kendi kendinize deneyin, sonuçlar aynı olduğundan ben genellikle sizin gibi hastalarımı tedaviye almak yerine kendilerinin denemesini öneriyorum.

Şu anda biraz geç kalmışsınız. Dilerseniz evlatlık için başvurabilirsiniz ya da ülkemizde yasal olmadığından diğer tedavi yöntemleri için yurt dışına gidebilirsiniz. Smear’in gebe kalmanızla ilgisi yok. Ama her kadın bunu düzenli aralıklarla zaten mutlaka yaptırmalıdır.

Spiral taktırsam sorun olur mu?

29 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. Henüz çocuğum yok. Acaba spiral taktırsam olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, daha önce doğum yapmadıysanız genellikle spirali çok önermiyoruz. Çünkü spiral bazen genital enfeksiyonlara yol açarak tüplerinizde tıkanmaya neden olabilir ve çocuk istediğinizde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ama geçmişte doğumunuz varsa o zaman en doğru yöntem kesinlikle spiral kullanmak olacaktır.

Yeniden anne olur muyum?

27 yaşındayım, 2,5 santim kadar bir kistim var. Doktorum kistin hamileliğe engel olacağını söyledi. 2 ay önce düşük yaptım. Hamile kalmak istiyorum. Şansım var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalıkta birçok kist çeşidi görülebilir. Bunların birçoğu kendiliğinden geçebildiğinden detaylı araştırma yapılıp iyi huylu olup düşünülürse takibe alınır. Eğer büyümüyorsa, bu boyuttaki kistlere genellikle müdahale yapılmaz.

Düşüğünüzün direkt kistinizden kaynaklandığını düşünmüyorum. Tekrarlamaması için bebeğinizi neden kaybettiğinizin iyi araştırılmasını tavsiye ederim. Kistiniz için de ilk başlarda her ay eğer büyüme veya görüntüsünden değişme yoksa 3 ayda bir takip ettirmenizi öneririm.