Opr. Dr. Hande Akbaş Erkeğe de tahlil yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Erkeğe de tahlil yapılmalı

Haberin Devamı

Gebelik için sadece kadının sağlıklı olması yetmiyor. Erkeğin de gereken tahlilleri yaptırması şart. Eğer her şey yolundaysa kendi kendinize 6 ay kadar hamile kalmayı deneyebilirsiniz.

Sorun varsa vakit kaybetmeden doktora gidin...

Adet görülüyorsa nasıl anlaşılacak?

Kadınlar hamile kalınca adet görmüyor. Adet düzensizliği için ilaç kullanan kadınlar gebe kalınca adetten kesilir mi? Yoksa ilacın etkisiyle gebe kalsa da adet görür mü? Gebe kaldıklarını nasıl anlarlar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamile kalan kadın doğuma kadar asla adet görmez. Gebelikte kanama düşük tehdidi veya başka önemli bir sorunun göstergesidir. Adet görme, üstüne görme gibi algılanmamalıdır.

Adet düzensizliği için size verilen ilacın ne olduğu önemli. Çünkü doğum kontrol hapı gibi birtakım adet düzenleyiciler alıyorsanız zaten gebe kalmazsınız. Ayrıca adet düzensizliği sürüyorsa bu sizin yumurtlamalarınızda da düzensizlik olduğunu gösterir.

Bebek ters geliyormuş

24 yaşındayım ve 32 haftalık gebeyim. Son kontrolde doktorum bebeğin ters geldiğini ve doğumun sezaryenle olması gerektiğini söyledi. Bebeğin ters gelmesinin sakıncaları var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliklerin yüzde 90’ı baş gelişi, yüzde 10’u makat gelişi şeklindedir. İlk gebelik makat gelişiyse normal doğumda komplikasyon riski yüksek olduğundan sezaryen önerilir.

Bebekler 35’inci haftaya kadar pozisyonlarını değiştirebilirler. Dolayısıyla 37’nci haftaya gelmiş bebek hâlâ makat gelişiyse ilk hamileliğiniz olduğundan normal doğum riskine girmenizi önermem.

Gebe kalmamı engeller mi?

28 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Adetim 27-28 günde bir oluyor. Adetimin 3’üncü günü ultrason yapıldı, kan verdim. Sonuçlarımı yazıyorum. Gebe kalmamı engelleyecek bir değer var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetleriniz düzenli, yaşınız genç ve ultrasonda doktorunuz problem görmemiş. Size önerim bir de eşinizin spermlerine bakılması ve normalse size de rahim filmi çekilerek tüplerinizin kontrol edilmesidir. Bunlarda da bir sorun saptanmazsa belki birkaç ay daha kendiliğinizden deneyebilirsiniz.

Ancak sebebi açıklanamayan infertilite diye bir grup da olduğundan 3-6 ay içinde de gebelik oluşmazsa daha fazla vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder