Erken doğum gündeme gelebilir

23 Kasım 2015, Pazartesi 19:00
AA

Anne karnında bebeğin beslendiği damarlarda akım sorunu varsa bu bebeğin gelişimini etkileyebilir. Zamanla gelişimi durur, suyu azalırsa erken doğum gündeme gelebilir. Yapılması gereken düzenli olarak doktora gitmektir

Erken menopoza girmişim

39 yaşındayım. Bir kızım var. 2 yıl önce ikinci çocuğu düşünmeye başladım. FSH değerim yüksek çıktı, çocuğumun olmayacağı söylendi. Erken menopozdaymışım. Anne olabilir miyim? CEVAP Değerli okuyucum, FSH’ınızın yükselmiş olması yumurtalık rezervinizin azaldığını gösterir. Bu sebeple doktorunuz çocuk sahibi olmanızın güç olacağından bahsetmiştir. FSH 15’in üzerine çıktıktan sonra tüp bebek yapmak ile kendi kendinize deneyerek gebe kalma şansınız arasında fark bulunmuyor. Bu nedenle kendi kendinize deneyebilirsiniz.

Bebeğin böbrekleri büyükmüş, neden?

Eşim 20 haftalık hamile. Bebeğin böbrekleri büyükmüş. Ne yapacağız? CEVAP Değerli okuyucum, bebeklerin böbrek kanallarında genişleme daha çok erkek bebeklerde görülmekle beraber tümünde görülebilen bir durumdur. Bu durum, bebek doğduktan sonra geriler. Yapılması gereken, bebeğinizin böbrek kanallarının genişliğinin düzenli takip edilmesidir. Genişlik 10 mm’i geçmediği ve bebeğin amnios sıvı miktarı iyi olduğu sürece bir müdahalede bulunulmasına gerek kalmaz. Genişlik 10 mm’e ulaştıysa o zaman bebeğin böbrek fonksiyonlarının zarar görmemesi için bebeğin erken doğurtulması gündeme gelebilir. Doğumdan sonra yapılacak böbrek ultrasonları ve kan testleriyle bebeğin böbreklerinde sıkıntı devam ediyor mu kontrol edilir. Çoğunlukla hiçbir ek müdahaleye gerek olmaz. Bazen erkek bebeklerin bu nedenle hemen sünnet edilmesi gündeme gelebilir.

Damarlardan biri tıkanmış


32 yaşındayım, ilk hamileliğim. Bebeğimin beslendiği damarlardan biri tıkalıymış. Doktorum bu durumun bebekte zeka gelişmini etkileyebileceğini ve erken doğum yapmak zorunda kalabileceğimi söyledi. Acaba ne yapabilirim? Önlem alamaz mıyım? CEVAP Değerli okuyucum, bebeğinizi besleyen damarların akımında sıkıntı varsa, bunun en çok bebeğinizin gelişimi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır, zekasını etkilemez. Bebeğin gelişimi durur, suyu azalırsa kaybetme riski ortaya çıkacağı için erken doğum gerekebilir. Doktorunuz bunlardan bahsetmek istemiş. Damardaki akım problemi arttığı zaman bebeğinizi kaybetme riskiniz olabileceği için yapmanız gereken en doğru şey doktorunuza sık sık kontrole gitmek. Bir de kan akımlarını doppler ile yakın takip ettirmeniz olacaktır.