Opr. Dr. Hande Akbaş Gebe kalma ihtimali artar
HABERİ PAYLAŞ

Gebe kalma ihtimali artar

Haberin Devamı

İstenmeyen gebelikleri önlemek amacıyla takılan spirallerin 5 yılda bir değiştirilmesi gerekiyor. Çok eskiyen spirallerde sorunlar çıkabildiği gibi 5 yıldan sonra koruyuculuğu da azalmaya başlıyor, hamile kalma ihtimali artıyor...

Ne zaman değişmeli?

34 yaşında kadınım. Spiral taktırdım, 7 yıl oldu. Şikayetim yok ama spiralin değişmesi gerekiyor mu? Ömrü ne kadar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiralleri genellikle 5 yılda bir değiştirip yerine yenisini takarız. Sizinkisi takılalı 7 yıl olmuş. Bunu vakit kaybetmeden çıkarttırın. Bir süre sonra spiral çok eskidiği için ipi kopabilir. İşte o zaman spirali çıkartmak için anestezi almak ve ufak bir operasyon geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca spiralin de koruyuculuğu 5 yıldan sonra azaldığından her an gebe kalabilirsiniz.

Adetim düzensiz

24 yaşındayım kızım. Son 6 aydır adetlerim düzensiz. Bunun sebepleri nelerdir? Hemen doktora mı başvurmalıyım? Bu düzensizlik ileride çocuğum olmasını etkiler mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliğinin birçok nedeni olabilir. Hormonal bir nedene bağlı olma ihtimali çok yüksektir. Bir doktora başvurmanız ve muayene olmanız bunun yanında bazı kan testleriyle hormonlarınıza baktırmanız önem taşır. Kız olmanız muayene olmanıza engel bir durum değil. İdrara sıkışık giderseniz doktorunuz karından yapacağı ultrasonla rahatlıkla rahim ve yumurtalıklarınızı görebilecektir. Bazen erken yaşta bile olsa hastada yumurta tembelliği görebiliyoruz. Bunun ileri formlarına erken menopoz deniyor. Böyle bir durum varsa ileride çocuk sahibi olma ihtimaliniz azalır. Bu sadece bir bilgilendirme. Sizin durumunuz bu olmayabilir ama bu tür ihtimalleri göz önünde bulundurarak vakit kaybetmeden bir doktora başvurun.

İlacı içmeyi unuttum

3 aydır doğum kontrol hapı kullanmaya başladım. Geçen gün ilacı unuttum ve ilişkiye girdim. Acaba bu yüzden hamile kalmış olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının koruyuculuğu unutulmadığı sürece kullanılmaya başlandıktan sonra ilk 1 ay içinde yaklaşık yüzde 99’a kadar yükselir. 1 gün almayı unuttuysanız, ertesi gün bir önceki güne ait olanı da alarak yani o gün 2 tablet kullanarak korunmaya devam edin. 2 gün ya da daha fazla unutmalarda koruyuculuk azalır. O ay için eşiniz de korunmadıysa gebe kalma riskiniz vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder