Gebe kalmadan önce diş hekimine...

06 Eylül 2018, Perşembe 05:00
AA

Diş sağlığına her zaman özen göstermeliyiz. Ama gebelikte daha da önemli olduğunu unutmayın. Çünkü hamilelikte diş ve diş eti hastalıkları düşük ya da erken doğuma neden olabiliyor. Bu nedenle çocuk düşünüyorsanız önce dişlerinizi kontrol ettirin ki risk almayın.

20’lik dişim çıkıyor

20’lik dişim çıkıyor. 2 hafta içinde kanda gebelik belli olur mu? Diş hekimi ona göre antibiyotik yazacak. Yardım edin.


CEVAP


Sevgili okuyucum, kanda gebelik hormonu bebek anne rahime yerleştikten sonraki 5 gün içinde pozitif olmaya başlar. 2 hafta geçtiğine göre kanda baktırırsanız gebelik çıkabilir. Bazen kadında geç döllenme olabileceğinden diş hekiminiz size gebelikte kullanabildiğimiz antibiyotiklerden birini verirse içiniz rahat eder. Gebelikte diş ve diş eti hastalıkları düşük ya da erken doğuma neden olabiir. Gebe kalmadan önce dişlerinizi muayene ettirip sorunları gidermeniz en doğrusu olUr.

Adet düzenimi etkiler mi?

1 aylık evliyim ve düğünden önce geciktirici hap kullandım. Adet düzenimi etkiler mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, zorunlu haller dışında adet düzeniyle oynanmasını sevmiyoruz. Bu tür ilaçlar hormon içerir. Beklendiği üzere yan etkileri sıktır. Adetiniz ilacı bıraktıktan sonra 1 hafta içinde başlamazsa bir uzmana başvurun. Bir kerelik kullanım olduğu için düzeninizi çok etkileyeceğini düşünmüyorum, sonrasında kullanmamanızı öneririm.

Anne olur muyum?

26 yaşındayım. 11 günlük hamileydim, kürtaj oldum. İleride yeniden çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtajınız sorunsuz geçtiyse ve uzman ellerde yapıldıysa tek bir kere kürtaj olmanızın doğurganlığınızı etkilemez. Bir daha kürtaj olmanız rahim içinde enfeksiyon ve yapışıklık ihtimalini arttıracağından, çocuk düşünmüyorsanız korunun.


Myomlar etkili mi?

27 yaşındayım ve 20 gün önce düşük yaptım. 3 adet 3.5 santim boyutunda myom varmış. Bunun düşüğe ne kadar etkisi olmuştur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle geçmiş olsun. Myomlar 5 santim oluncaya kadar genellikle pek müdahale etmeye gerek görmüyoruz. Ancak nadiren bundan daha küçük myomlar kanamada artış, şiddetli sancı, tekrarlayan gebelik kayıplarına sebep oluyorsa o zaman 5 santime gelmesini beklemeden de cerrahi işlem önerdiğimiz durumlar oluyor. Myomlarınız düşüğünüzün bir sebebi olabilir. Ama bundandır demeden önce mutlaka diğer etkenlerin tamamen giderilmiş olması gerekir.

Kişisel verilere ilişkin aydınlatma politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.