Gebelikte siğiller tekrarlayabilir

08 Temmuz 2017, Cumartesi 05:00
AA
HPV denilen virüse bağlı çıkan kondilomlar cinsel yolla geçiyor. Yayıldıkları için vücutta kalmamalı. Daha önce kondilomunuz varsa bunlar gebelikte tekrar çıkabilir. Bu durumda normal doğum yerine sezaryenin tercih edilmesi gerekir...

Kilo aldırıyormuş

24 yaşındayım. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Ama şişmanlatıyormuş. Ne önersiniz? Ne zaman başlamalıyım?

CEVAP

Değerli okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının vücutta su toplanması veya kilo alımına sebep olduğu doğru bir bilgi değildir. Artık piyasada son derece düşük doz içeren hormon preperatları bulunduğundan hastalar hemen hemen hiçbir yan etki yaşamamaktadır. Bu tür ilaçlara öneri üzerine değil mutlaka muayene olduktan sonra sizin özellikleriniz üzerine başlanmalıdır.

Çocuğum olacak mı?

26 yaşındayım. Sol testisimden 1 kez varikosel ameliyatı oldum. Ardından sağ testisimde kanser çıktı ve 1 hafta önce alındı. Sağlıklı sol testisim var. 1-2 hafta içinde kemoterapi göreceğim ve belki hiç çocuk sahibi olamayacağım. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kemoterapiye başlamadan önce tüp bebek merkezine başvurup ve spermlerinizi birkaç kez art arda dondurun. Kemoterapi sonrası sağlam testisinizde sperm üretimi durabilir. Devam etse bile sperm genetiği bozulabilir ve çocuk sahibi olma ihtimaliniz azalabilir. Yıllar içinde sperm üretimi eski haline dönebilir. Ama dönememe ihtimaline karşı spermlerin dondurulması çocuk sahibi olmaya karar verdiğiniz anda tüp bebekle hamilelik elde edebileceğinizi bilmek sizi rahatlatacaktır. Geçmiş olsun dikleklerimi sunuyorum.

Anne olmam mümkün mü?

34 yaşındayım. Eşimden kondilom geçti. Rahim ağzında bulanan et benlerini yaktırdım. Smear testim temiz. Çocuk istiyorum. Acaba mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kondilomlar HPV denilen bir virüse bağlı ortaya çıkar ve cinsel yolla geçer. Kondilomların kanserleşme özelliği yoktur. Ama yayıldıklarından çıkarılmaları gerekir. HPV’nin bazı tipleriyse rahim ağzına yerleşerek kansere neden olabilir. Ama size vajinal smear yapılmış ve normal çıkmış. Bunu düzenli yaptırın. HPV’nin doğurganlık üzerine olumsuz etkisi olmaz. Sadece gebelikte kondilomlar tekrar çıkabilir ve aktif lezyonların varlığında bebeğin doğum şeklinin sezaryen olması gerekir. Vajinal doğumda bebeğiniz kanaldan geçerken HPV virüsünü alabilir ve soluk borusunda HPV’ye bağlı olarak kondilomlar çıkıp bebekte solunum sorunları görülebilir.