Opr. Dr. Hande Akbaş Hamileliğiniz ilerledikçe...
HABERİ PAYLAŞ

Hamileliğiniz ilerledikçe...

Haberin Devamı

Anne karnındaki bebek büyüdükçe genellikle mideye bası yapar, reflü gibi şikayetlere neden olabilir. Bu dönemde bel ağrısı da ortaya çıkabilir. Bu durum size çok sıkıntı yaratıyorsa doktorunuza başvurun, o size çare bulacaktır...

Ağrılar ne kadar devam eder?

2 ay önce sol yumurtalığımdan 8 santim çapında çikolata kisti laparoskopi yöntemiyle alındı. Ama ağrım çok oluyor. Sizce normal mi ve bu ağrılar ne kadar devam edebilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolota kistleri yani endometriozis hastalığı genellikle ağrı yapar ve sizinki gibi epey büyümüş kistlere ağrıyı gidermek amacıyla ameliyat öneririz. Kaldı ki laparoskopi yöntemi yapılmasının başlıca sebebi de hastanın ağrısını ve iyileşme süresini kısaltmaktır. 2 aya çoktan ağrılarınızın geçmesi beklenirdi. Ameliyatınızı yapan hekiminizle görüşmenizi öneririm. Bazen geri kalan birtakım endometriozis odaklarını baskılamak için bir süre medikal tedavi de uygulanmasında fayda olmaktadır.

Kanamam bitmiyor

2.5 aydır kanamam oluyor. Korunmak için aylık iğneler yaptırıyorum. Doktora gittim, “Temizlememiz gerekiyor” dediler. 15 Haziran’da myomu temizlediklerini söylediler. Şimdi biyopsi sonucu bekliyorum. Kanama azaldı ama bitmedi. Bayramda acile gittim, bir şey yapmadılar. 9 Temmuz’da 3 ay olacak, kanama ile yaşıyorum. Neden böyle oldu? Ne yapmam gerekiyor? Çok sıkıntılıyım.

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2.5 aydır düzensiz kanama mutlaka araştırılması gereken bir durumdur. Dolayısıyla size biyopsi yapılması doğru bir karar olmuş. Ben genellikle histeroskopi denilen kamerayla rahim içine girerek biyopsi alınması taraftarıyım. Bu sayede içeride myom, polip veya başka bir patolojik hadise varsa, direkt gözle görüp o alandan biyopi yapabilme fırsatımız olmaktadır. Patoloji sonucunuzun çıkmasını beklemeniz bundan sonra nasıl bir yol izlenmesi konusunda bize yol gösterici olacaktır. Aylık veya 3 aylık korunma amacıyla yapılan iğneler sıklıkla adet düzensizliği yapabilir. Sebep sadece budur demeden önce biyopsi yapılmış olması kesinlikle doğru karar olmuş. Biyopsi sonrası mutlaka doktorunuzla görüşün.

Yanma hissi var

34 haftalık hamileyim. Karnımın üst bölgesinde sağ mememin altında 4-5 gündür yanma hissi var. Bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebek büyüdüğünde genellikle mideye bası nedeniyle reflü şikayetleri artabileceğinden bu tip ağrılar yanmalar hissetmeniz genellikle normaldir. Sizi çok rahatsız ediyorsa doktorunuz bu şikayetinize yönelik ilaç başlayabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder