Opr. Dr. Hande Akbaş Hormonlara baktırmak gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

Hormonlara baktırmak gerekiyor

Haberin Devamı

Düzensiz adet kanaması ve iştahsızlıktan şikayetçiyseniz önce kadın doğum ardından endokrinoloji uzmanına başvurun. Çünkü bu iki belirti tiroid hastalıklarında sıkça görülüyor.

Nişanlıma da geçti

28 yaşındayım. 2 senedir vajinal mantar var. Smear testi ve kültür testi yaptılar. Her ikisi de iyi çıktı, fitil ve hap verdiler ama geçmiyor. Her hafta atak geçiriyorum. Nişanlıma da bulaştı, ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sık tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonlarının altında bazen şeker hastalığı gibi birtakım sistemik hastalıklar yatabiliyor. Size önerim sadece kadın doğum muayenesi yerine dahiliye uzmanına başvurarak genel bir check- up’a girmenizdir. Ayrıca bazı mantarlar verilen antifungal ilaçlara dirençli olabileceğinden üreyen mantara yönelik antibiyogram yapılması doktorunuzun doğru ilacı seçebilmesi açısından önem taşır.

Kan azalmıştı

Adet döneminde mastürbasyon yaptım. Adetimin 4’üncü günüydü ve kan azalmıştı. Vajinaya hiçbir şey girmedi. Kızlık zarı bozulması olma ihtimali var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kızlık zarınızın vajinadan içeri bir cisim girmeden bozulma ihtimali çok düşüktür. Gelen kanamanın adetinizin son günlerinde olan lekelenmeye bağlı olduğu düşüncesindeyim. Yine de bir zedelenme olup olmadığına dair en kesin bilgiyi bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanının sizi muayene etmesi sonrası emin olabilirsiniz.

İştahım az, adetim düzensiz

20 yaşındayım. Adet zamanımdan 1.5 hafta önce kanamam başladı. Zaten düzensiz adet görüyorum. İlk 3 gün kahverengi, sonraki 3 gün ise siyah kan geldi. Katı akıntım oldu. 1.5 hafta boyunca iştahım çok azaldı. Bana ne yapmam gerektiğini söyler misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurarak karından ultrason yaptırarak rahim ve yumurtalıklarınıza bakılmasını sağlmamalısınız. Yumurtalıklarınızda kistik bazı yapılar ya da rahminizde myom, polip gibi iyi huylu urlar böyle düzensiz kanamalara neden olabilir. Tüm bunlar normal gelirse, o zaman bir endokrinoloji uzmanına başvurarak tiroid v.b hastalıkların da araştırılması gerekir. Keza iştahsızlık ve adet kanamasında düzensizlik gibi şikayetler tiroid hastalıklarında da sıkça karşımıza çıkmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder