Opr. Dr. Hande Akbaş İkinci gebelik için 6 ay beklemelisiniz
HABERİ PAYLAŞ

İkinci gebelik için 6 ay beklemelisiniz

Sezaryenle doğum yapan kadınlara ikinci gebelik için en az 6 aylık beklemelerini tavsiye ediyoruz. Bu süre rahmin iyileşmesi, ikinci doğumda zorlanıp yırtılmaması için gerekli.

Riskli mi? 34 yaşında, 5 aylık hamileyim. Doktorum amniyosentez önerdi. Bu işlem riskli mi? Bebeğime zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, amniyosentezi bebeğinde genetik bozukluk riski olduğunu düşündüğümüz annelere öneririz. İşlemi yapacak kişinin deneyimi çok önemlidir. İşleme bağlı bebeğin düşme riski 200-300’de 1 kadında görülür. İyi ellerde yapılırsa bebeğe zarar gelmez. Önerim yüksek riskli gebelik konusunda uzman hekime başvurmanız.

Haberin Devamı

Neden düzeni bozuldu?

26 yaşındayım, bekarım. Adetim 30 günde bir olurdu. Dört aydır adet göremiyorum. Kan ve hormon tahlillerimde sıkıntı çıkmadı. Söktürücü işe yaramadı. Ne yapmalıım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromunuz olabilir. Muayene olmanız, yumurtalıklara ultrasonla bakılması gerekir. Hangi hormon tetkikleri yapıldı? Nadiren genç yaşta yumurtalık rezervinin aşırı azalması sonucu adet düzensizliği ve söktürücülere yanıt alamayabiliyoruz. Üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir kadın doğum uzmanına bir an önce başvurmanızı öneririm.

Yeniden tüp bebek yaptırdım

40 yaşındayım. Üç ay önce 3’üncü tüp bebekte hamile kaldım, erken doğum yaptım, bebeğim yaşamadı. Doktor beklemek istemiyor. Sezaryen sonrası tüp bebeğin tekrar tutma şansı nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğumunuz sezaryen ve rahim iyileşmesi için en az 6 ay geçmeli. Yaşınız 40, doktorun beklememek istemesi, rezervinizin azalmaması için. Embriyolar dondurulmadan direkt transfer edilirse, gebe kalırsanız rahminizin erken yırtılmasına kadar giden ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Madem tedaviye başlandı, embriyolarınızın dondurulmasını talep edin.

İkinci çocuğu istersem sorun çıkar mı?

29 yaşındayım, 6 yıllık evliyim. Beş yaşında çocuğum var. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. İkinci çocuğu istersem bu haplar hamile kalmamı geciktirir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlık yapmaz. Ama mutlaka bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır. Başlamadan önce mutlaka jinekolojik muayene olmalı, kullanıma uygun olduğunuzdan emin olmalısınız. Her şey uygunsa bile 1-1.5 yıllık periyotlarda kullanıp birkaç ay ara verip sonra tekrar devam etmenizi ve toplam 10 yıldan daha uzun kullanmamanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder