Opr. Dr. Hande Akbaş İlaca rağmen küçülmediyse...
HABERİ PAYLAŞ

İlaca rağmen küçülmediyse...

Basit kistler 1-2 ay süreyle doğum kontrol hapı kullanıldığında geriler. İlacı düzenli içmenize rağmen kist yok olmamış ya da küçülmemişse veya ağrılarınız sürüyorsa doktorunuza yeniden başvurun. Çünkü çikolata kisti olabilir, onun tedavisi farklıdır.

Adet sancılarım devam ediyor

26 yaşındayım. Şiddetli adet sancıları için jinekoloğa gittim, doğum kontrol hapı önerdi. 3 ay kullandım, sancılarım sürüyor. Doktor “Yeniden başla” dedi. Bende kötü huylu olmayan kist vardı. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, basit kistler 1-2 ay doğum kontrol ilacı kullanınca geriler. İlaca rağmen sizde kist gerilemediyse ve/veya ağrılarınız aynı şiddetle devam ediyorsa bu kist çikolata kisti olabilir ki bu durumda doğum kontrol ilaçlarını hiç kesmeden kullanmalısınız. Aksi taktirde kistiniz büyür ve ağrınız da artar.

Haberin Devamı

Yumurtalıktan kist alındı

2 yıl önce sağ yumurtalığımdan 5 santimlik seröz kistadenom alındı, patoloji temiz çıktı. 1.5 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyordum. 2 ay önce bıraktım. Açık ameliyatların karın içi yapışıklık ya da tüplerde tıkanıklık yaptığı doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sanırım gebelik planladığınız için bu soruyu soruyorsunuz. Ameliyatınız açık yapılmış olduğu için ne yazık ki karın içinde yapışıklar olma ihtimali mevcuttur. Bunun şiddeti daha çok sizin yaranızın iyileşme şekline bağlıdır. Bazılarında ciddi yapışıklıklar gelişirken bazılarında içerisi tertemiz olabilmektedir. Sizin de okumuş olduğunuz gibi bu yapışıklıklar bazen tüplerin fonksiyonlarını bozarak doğurganlık üzerine olumsuz etki yaratabilir. Size önerim bu konuya çok takılıyorsanız, adet bitiminizde rahim filmini çektirmeniz ve tüplerin durumunu biz uzmanlara danışarak bundan sonra nasıl bir yol izlemeniz gerektiğiyle ilgili fikir almanızdır.

Yara varmış

5 ay önce kürtaj oldum. Doktorum kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluştuğunu söyledi. Tedavisi nasıl yapılıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluşmaz. Sizde büyük ihtimalle uzun süreli vajinal bir iltihaba reaksiyonel olarak bazı hekimlerin yara olarak adlandırdığı kızarıklık oluşmuştur. Vajinal smear aldırın. Normalse hiçbir şey yapmanıza gerek bulunmamaktadır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder