Opr. Dr. Hande Akbaş İlaçlar sadece şikayeti azaltır
HABERİ PAYLAŞ

İlaçlar sadece şikayeti azaltır

Tüylenmede ve kiloda artış, adet düzensizliği gibi sorunlara yol açan polikistik over sendromunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Bu rahatsızlıkta verilen ilaçlar tedavi etmiyor, sadece hastanın şikayetlerini kontrol altına alıyor.

Kaşırken kanama olmuş

Kızım 15 yaşında. Genital bölgesini kaşırken kanama olmuş. Yeni adet görmeye başladı. Acaba kızlık zarı bozulmuş olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kaşımayla kızlık zarına zarar vermek pek mümkün değildir. Büyük ihtimalle kızınız kaşırken çevre dokulara zarar verdi ve bir miktar kanama oldu. Endişelenmeyin.

Kistlerim geçer mi?

28 yaşındayım, 3-4 ayda bir adet görüyorum. Doktora gittim, kist olduğunu söyledi. Doğum kontrol hapı verdi, 2 yıldır kullanıyordum, bir süre önce bıraktım, adet göremeyince yine başladım. Bu kistlerin geçmesi mümkün mü? Bu kistler yüzünden mi hamile kalamıyorum?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz kistler büyük ihtimalle polikistik over sendromu denilen hastalıkta görülen 1 santimden ufak kistlerdir. Yarattığı hormonal düzensizlik nedeniyle sizde adet düzensizliği, kilo artışı ve tüylenme gibi rahatsız edici şikayetlere yol açar. Bu sebeple doktorunuz ilaca başlamış. Bu ilacın tedavi edici etkisi yoktur. Sadece şikayetlerinizi kontrol altına alır ve kullandığınız süre zarfında adet düzensizliğiniz ve tüylenmedeki artışınız düzene girer. Polikistik over sendromunun gerçek sebebi tam anlaşılmamış olsa da genellikle genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülür. Hamilelik düşünmeye başladığınızda ilacı kesmelisiniz. Kestikten birkaç ay sonra tekrar adet düzensizliğiniz başlarsa o zaman mevcut polikistik over sendromu hastalığınızı bildiğiniz için bir an önce doktora başvurmanızı öneririm.


Tahlilde belli olur mu?

10 aydır düzenli olarak doğum kontrol hapı kullanıyorum. İdrar tahlili yaptırsam hap kullandığım anlaşılır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaptıracağınız herhangi bir idrar tahlilinde doğum kontrol ilacı kullandığınız anlaşılmaz. Ama muayene sırasında doktorunuz kullandığınız ilaçları sorduğunda ne kullanıyorsanız söylemenizi öneririm. Çünkü bazı ilaçların birbirleriyle etkileşimleri olur ve bu durum doktorunuzun size yazacağı ilacın etkinliğini bozabilir. Doktorunuzla konuşulan her konu hasta ve doktor arasında kalacağından çekinmeden paylaşmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder