Opr. Dr. Hande Akbaş İlerlemesi engellenmeli
HABERİ PAYLAŞ

İlerlemesi engellenmeli

Haberin Devamı

Çikolata kistleri eğer tedavi edilmezse menopoza kadar tekrarlıyor, kadının doğurganlığını etkileyebiliyor. Bu kistler ameliyat edilseler bile tekrarladıkları için mutlaka ilaç verilerek ilerlemesi engellenmeli...

Kistler için ameliyat oldum ama...

31 yaşındayım, geçen yıl kist ameliyatı oldum. Kistim 5.5 santimlik çikolata kistiydi. Doktor ameliyattan sonra doğum kontrol hapı vermedi. 6 ay sonra kontrole gittim. Biri 2.5 santim, diğeri 3 santim çapında yeni kist çıktığını öğrendim. Doktor doğum kontrol hapı verdi ve 2 sene kullanmamı istedi. Bekarım. Seneye yaza evleneceğim. Evlenince 1 yıl çocuk yapmak istemiyoruz. Bu ameliyat, hap kullanma gibi nedenlerle hamile kalma şansım düşük mü?

CEVAP
Sevgili okuyucum, endometriozis nedeniyle yapılan ameliyata bağlı olarak yumurtalık rezerviniz azalmış olabilir. Sonrasında tekrarlama riskini azaltabilmek için bunu baskı altında tutacak bir ilaç kullanmış olsaydınız o zaman belki bu yeni kist oluşumazdı. Size önerim hamile kalmayı planlayıncaya kadar çikolata kistlerinizin ilerlemesini engelleyici ilaçlardan birine mutlaka başlamanız. Biz tüp bebekle de uğraşan uzmanlar olarak gerekmedikçe çikolata kistlerinin cerrahi olarak çıkarılmasına karşıyız. Çünkü bu ameliyatlar endometriozisi tam olarak geçirmediği gibi hastanın var olan mevcut rezervini yitirmesine de sebep oluyor. Hele ameliyat bu alanda deneyimli ellerde yapılmadığında hasta yanlış cerrahi yüzünden menopoza bile girebiliyor. Şu anki rezerviniz hakkında ultrasonla baktığımızda fikir elde edebiliriz. Mutlaka düzenli kontrole gidin.

İlişkiye girdik hiç kanama olmadı

Bekarım, erkek arkadaşımla ilişkiye giriyorum ama kanamam olmadı. Kızlık zarım bozulmuş mudur? Erkek arkadaşım içime boşalmıyor ama boşaldıktan sonra hemen ilişkiye giriyoruz. Acaba hamile olabilir miyim?

CEVAP
Sevgili okuyucum, kızlık zarı muayenesi rutin yaptığımız bir işlem değil maalesef. Eğer bakire olup olmadığınızla ilgili resmi bir evrak istiyorsanız bunun için adli tıp uzmanına başvurmanız gerekir. Neden ilişkiye girmenize rağmen kanama olmadığını merak ediyorsanız bazı kızlık zarları yapısal olarak kanamaya neden olmayabiliyor (halk arasında elastik denilen zar tipi) ya da çok minimal bir kanama olmuşsa o ilişki sırasındaki salgılarla fark edilmemiş olabilir. Hamilelikten şüphe ediyorsanız o zaman kanda gebelik hormonuna baktırarak pozitifse bir kadın doğum uzmanına başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder