Opr. Dr. Hande Akbaş İlk haftalarda sıkı takip gerekir
HABERİ PAYLAŞ

İlk haftalarda sıkı takip gerekir

Haberin Devamı

Dış gebelik tekrarlayabilen bir durum olduğu için yeniden hamile kaldığınızda mutlaka doktora başvurmalısınız. Bebeğin doğru yere yerleştiğinden emin oluncaya kadar ilk haftalarda sıkı takip edilmeniz iyi olur...

Kanal tedavisi gerekiyormuş

Hamileyim ve dünden beri çok yoğun diş ağrısı çekiyorum. Diş hekimime gittim, kanal tedavisi gerekebileceğini söyledi. Bunun için röntgen çekip kanalları görmesi lazımmış. Sizce ne yapmalıyım? Bebeğim zarar görür mü? Bana yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğinizin ilk 3 ayı geçtiyse karın bölgenize koruyucu plak yerleştirilerek çok rahatlıkla diş röntgeni çektirebilirsiniz. Bunun bebeğinize bir zararı olmayacaktır. Eğer gebeliğinizin ilk 3 ayı içerisindeyseniz öncelikle ilaçlarla ağrıyı kontrol altına alıp 3 ay tamamlanıncaya kadar mümkünse zaman kazanmanızı öneririm. İlk 3 ay çok hayati gerekçe olmadıkça X - ray ile teması önermemekteyiz.

Çocuk sahibi olabilir miyim?

28 yaşındayım. 2 ay önce hamile kaldım ama dış gebelikmiş. Doktorum herhangi bir operasyon yapmadı. Buna gerek olmadığını söyledi. Acaba dış gebelik tekrarlar mı? Ben bu konuda sorun yaşar mıyım? Çocuk sahibi olabilecek miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dış gebelik nadiren tekrarlayabilen bir durum olup bir daha gebe kaldığınızı öğrendiğiniz an doktorunuza başvurmalı ve mutlaka geçmişte dış gebelik yaşadığınızı belirtmelisiniz. Bebeğin doğru yere yerleştiğinden emin oluncaya kadar ilk haftalarda sıkı takip edilmeniz gerekecektir. Dış gebelik çoğunlukla tüplerinde problem olan hastalarda görüldüğünden, eğer 6-9 ay içerisinde tekrar hamile kalamazsanız en doğrusu rahim filmi çektirerek tüplerinizde bir sorun var mı baktırmanız olacaktır.

Aradan 7 yıl geçti

31 yaşındayım. İlk doğumum normal. İkinci doğum normal doğumdan 1.5 yıl sonra sezeryanle oldu. Şimdi üçüncü çocuğumu dünyaya getirmek istiyorum. Sezaryenle yaptığım doğumun üzerinden 7 yıl geçti. Acaba ben yeniden normal doğum yapabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sezaryen ile doğumdan sonra genellikle vajinal doğumu tercih etmiyoruz. Bunun en önemli sebebi eski sezaryen dikiş yerinizden rahminizde doğum ağrıları sırasında yırtılma meydana gelerek hem size hem de bebeğinizi doğum sırasında hayati riski sokabilmesidir. Sizin durumunuzda üzerinden 5 yıldan fazla geçmiş olduğundan eğer vajinal doğum konusunda ısrarcı iseniz tüm riskleri bilerek ve göze alarak sıkı doktor kontrolü altında deneme yapabilirsiniz. Asla sezaryen sonrası normal doğum olmaz değil. Ama riskleri olduğu da akıldan çıkarılmamalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder