Opr. Dr. Hande Akbaş İlk kutuda koruyuculuk baslıyor
HABERİ PAYLAŞ

İlk kutuda koruyuculuk baslıyor

Haberin Devamı

Doğum kontrol haplarını her gün aynı saatte içerseniz ilk kutudan itibaren koruyuculuğu yüzde 98-99’lara ulaşıyor. Eğer doktorunuz farklı bir kullanım önermediyse hapı kesintsiz olarak 1-2 yıl boyunca içebilirsiniz. Ama kontrollerinizi aksatmayın.

Aşıya rağmen siğiller çoğaldı, neden?

29 yaşındayım. 3 ay önce HPV kaptığımı öğrendim. Doktorum aşı önerdi. Şu ana kadar 2 aşımı tamamladım. Genital bölgemdeki siğil 1 taneyken şu anda 3 tane. İlk çıkan epey büyüdü. Bu siğilleri yaktırabilir miyim? Nelere dikkat etmeli?

CEVAP

Sevgili okuyucum, aşının en uygun yapılma zamanı ne yazık ki HPV ile temas olmadan yani kadının cinsel aktif yaşamı başlamadan öncedir. HPV bir kere alındıysa aşının yapılıp yapılmaması konusunda iki görüş bulunur. Bir görüşe göre hasta zaten HPV almış bulunduğu için doğal bağışıklık başlamış dolayısıyla aşının yapılması için neden kalmamıştır. İkinci görüşe göre ise aşı yine de yapılmalıdır:

Çünkü kadının almadığı diğer tiplere karşı da bağışıklığı başlatır. Ayrıca bağışıklık sistemini uyararak mevcut hastalığın daha hızlı kontrol altına alınmasını sağlar. Sizde gördüğünüz gibi iki doza rağmen pek bir cevap almamışsınız, halen siğilleriniz aktif olarak çoğalmaya devam etmektedir. Siğillerin geçmesi için piyasada birtakım ilaçlar olduğu gibi yakma gibi işlemlerle de kurtulabilirsiniz.

Doktor yumurtamı yetersiz buldu

Polikistik over hastasıyım adetlerim 35-45 günlük döngüyle gerçekleşir. İlaaç kullandım ve adetimin 12. günü olan bugün doktorum ultrason ile baktı ve “14 mm yumurta var, yetersiz görünüyor” dedi. Yumurtamın gelişimi ile ilgili çok görüşlerinizi bana bildirir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu hormonal denge bozukluğuyla seyreden bir hastalık olduğundan bazen kullanmış olduğunuz haplara cevap vermeyebilir.

Nitekim 12. günde hastada daha büyük bir yumurtanın gelişmesini beklerdik. Size önerim üreme tıbbı alanında deneyimli bir uzmana başvurarak bu ilaçlarla vakit kaybetmek yerine ivedilikle neden gebe kalamadığınızı anlamanız, gereken daha ileri yöntemlere başvurmanızdır.

Hapa ara vereyim mi?

İlk doğum kontrol hapına adet dönemimin 6’ncı günü başladım. Şu an 3’üncü kutuyu içiyorum, hamile kalır mıyım? Kist tedavisi için doktor “Adet döneminin kaçıncı günü olursa fark etmez, içebilirsin” dedi. Doğum kontrolü için bu şekilde hapa devam etmem uygun mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları hiç unutulmaksızın kullanıldığında ilk kutudan itibaren koruyuculuğu yaklaşık yüzde 98-99’lara ulaşır.

Normal şartlarda 3. kutuyu kullanırken hamile kalmanız beklenmez. Eğer doktor kontrolü altında başladıysanız hapı kesintisiz 1-2 yıl kullanabilirsiniz. Sonrasında birkaç ay ara verip kontrole gidip tekrar devam edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder