Kanama ve sancı varsa...

15 Eylül 2016, Perşembe 16:00
AA
Kadınlardaki myomlara 5 santim oluncaya kadar müdahale etmek gerekmiyor. Eğer myomlar kanamada artış, şiddetli sancı ve tekrarlayan gebelik kayıplarına neden oluyorsa 5 santimden küçük olsalar da bile operasyonla alınabiliyor...

Myom yüzünden mi?
25 yaşındayım ve 20 gün önce düşük yaptım. 3 myom varmış. Düşüğe etkisi ne kadar?

CEVAP
Sevgili okuyucum, öncelikle geçmiş olsun. Myomlar 5 santim oluncaya kadar genellikle pek müdahale etmeye gerek görmüyoruz. Ancak nadiren bundan daha küçük myomlar kanamada artış, şiddetli sancı, tekrarlayan gebelik kayıplarına sebep oluyorsa o zaman 5 santime gelmesini beklemeden de cerrahi işlem önerdiğimiz durumlar oluyor. Myomlarınız düşüğünüz bir sebebi olabilir. Ama bundandır demeden önce mutlaka diğer etkenlerin tamamen giderilmiş olması gerekir.

Kürtajdan sonra çocuğum olur mu?
26 yaşındayım. 11 günlük hamileydim, kürtaj oldum. İleride yeniden çocuğum olur mu?

CEVAP
Sevgili okuyucum, kürtajınız sorunsuz geçtiyse ve uzman ellerde yapıldıysa genellikle tek bir kere kürtaj olmanızın doğurganlığınızı etkilemesi beklenmez. Ancak bir daha kürtaj olmanız rahim içinde enfeksiyon ve yapışıklık ihtimallerini arttıracağından eğer bir süre çocuk düşünmüyorsanız koruyuculuğu yüksek bir tedavi yöntemi (örneğin doğum kontrol ilaçları) ile korunmanızı öneririm.

Tansiyon sorun çıkartır mı?
27 yaşındayım, tansiyonum yükseliyor, doktor ilaç verdi. Çocuk sahibi olmak istiyorum. Acaba tansiyon gebe kalmama engel mi? Doktor kontrolü altında bir gebelik olabilir mi?

CEVAP
Değerli okuyucum, yüksek tansiyon kadının hamile kalmasını engellemez. Ama hamile kalındığı zaman riskleri arttırdığı için gebelik boyunca yakın takip edilmesi gereken bir durumdur. Şu an için ilaçlarınızı düzenli kullanıyorsanız, tuz ve benzeri gıdalardan uzak kalarak diyetinize özen gösteriyorsanız, gebe kalma ihtimaliniz yüksek tansiyonu olmayan bir kadından hiç farklı değildir. Sadece hamile kaldığınızı öğrendiğiniz an kardiyoloğunuza başvurarak mutlaka bebeğiniz üzerine olumsuz etkileri olmayan bir tansiyon ilacına geçmeniz ve tansiyonu sıkı takip etmeniz gerekir.

Ayrıca gebeliğin son 3 ayında mevcut hipertansiyona preeklampsi denilen gebelik zehirlenmesi de eklenebileceği için mutlaka perinatoloji uzmanı dediğimiz yüksek riskli gebelikler konusunda yan dal yapmış bir uzmanca takip edilmeniz mantıklı olacaktır.