Opr. Dr. Hande Akbaş Kanama yoksa endişelenmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Kanama yoksa endişelenmeyin

Haberin Devamı

Kadınlara rahim ağzında yara olduğu söyleniyor. Bu yara görünümü çoğu kez tedavi edilmemiş enfeksiyonlara bağlı. Eğer smear alındı, sonuçlar temiz çıktıysa, ilişki sırasında da kanama olmuyorsa endişelenmenize gerek yok...

Hamileliğim nasıl geçer?
29 yaşında kadınım, 10 haftalık hamileyim. Doktor myom olduğunu söyledi. Bunun bebeğime zararı olur mu? Arada karnım ağrıyor. Sizce hamileleğimin geri kalan kısma nasıl geçer? Bebeğim sağlıklı olur mu?

CEVAP
Sevgili okuyucum, myom gebe kalmanıza engel olmamış. Dolayısıyla çok büyük olmadığını düşünüyorum. Aksi halde zaten doktor hamile kalmanıza izin vermeden önce myomun çıkarılmasını önerirdi. Myomlar, gebelikte genellikle hormonların etkisi sonucu büyür.

Sizde düşük tehdidi, ileriki haftalarda da erken doğuma neden olabileceği için istirahat edin ve gebelik boyunca yakından takip edilin.

Açık pembe kanamam oldu
4 aydır proggesteron kullanıyorum. Bu ay 9’uncu ggünümde açık pembe kanamam oldu. Neden olabilir? Hamile olabilir miyim?

CEVAP
Sevgili okuyucum, ne amaçla progesteron kullanıyorsunuz? Adet düzensizliğiniz mi vardı? Sebep buysa adet düzensizliğinizin neye bağlı olduğunun araştırılması lazım. Birçok neden bu tür düzensizliğe sebep olabilir. Bir kısmı da tedavi edilmezse gebe kalmanıza engel olabilir.

Yumurtlama döneminde bazı kadınlarda pembe-kırmızı lekelenme yaşanabilir. Ama bu sadece yumurtlamanın belirtisidir, her zaman hamile olduğunuzu göstermez. Ayrıca progesteron kullanan hastada bu ilacı unutmak veya zamanını geçirmek pembemsi lekelenmelere hatta erken adet görmeye bile neden olabilir. Bebek istiyorsanız vakit kaybetmeden uzmana başvurun.

Düşük riski varmış
37 yaşındayım. Yanma ve ağrım var. Adetim yaklaştıkça yanma artıyor. Doktor “Yara var” dedi. Donduruldu ama bitmedi. Uzmanlar, yara dondurulmazsa erken doğum ve düşük riski olduğunu söylüyor. Bana yol ggösterin.

CEVAP
Sevgili okuyucum, rahim ağzında yara var dedikleri şey aslında kadınlarda uzun süren vajinal enfeksiyonların tedavi edilmemesine bağlı oluşuyor.

Smear alındıysa, temiz çıktıysa, ilişki sonrası kanama yoksa rahim ağzınıza gereksiz bir müdahalede bulunulmasına izin vermeyin. Yara ile erken doğum ya da düşük arasında hiçbir bağlantı yoktur. En önemli yaklaşım enfeksiyonu gidermek olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder