Opr. Dr. Hande Akbaş Kanama yoksa testler temizse...
HABERİ PAYLAŞ

Kanama yoksa testler temizse...

Pek çok kadına rahim ağzında yara olduğu söyleniyor. Bu yara görünümü çoğu kez tedavi edilmemiş enfeksiyonlara bağlı oluşuyor. Eğer smear alındı, sonuçlar temiz çıktıysa, ilişki sırasında da kanama olmuyorsa endişelenmenize gerek yok...

Ara kanama oluyor

27 yaşında, 4 yıllık evliyim. Çocuğum yok. Polikistik over rahatsızlığım var. Doktor tavsiyesiyle hormon ilacını kullanıyorum. 3 ay oldu, cilt problemlerim arttı, ara kanamam var. Bazen de ilişkide kanama oluyor. Bunlar ilacın yan etkileri mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yüzünüzdeki yağlanma, adet düzensizliği gibi şikayetleriniz polikistik over sendromu hastalığına bağlı oluşur. Şu an için hamilelik düşünmüyorsanız, bu tür şikayetlerinizi kolaylıkla kontrol altına alabilecek bazı ilaçlar var. Bunlara bir uzmana başvurarak rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Önerim şikayetleriniz hafifledikten sonra, evliliğiniz 4 yıl olduğundan ve polikistik over sendromu nedeniyle gebe kalmakta çiftler zorluk yaşayabildiğinden bebek planlarınızı çok geciktirmemeniz olacaktır.

Haberin Devamı

4 ay geçti ama...

25 yaşında, 6 aylık evli kadınım. 2 aylık bebeğimi düşürdüm. Aradan 4 ay geçti ama gebe kalmadım. En büyük isteğimiz çocuk. Acaba ne yapabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem yaşınız genç olduğu hem de kısa bir süre önce gebe kalmış olduğunuz için bir 6 ay daha kendi kendinize denemenizi öneririm. Bu süre içinde tekrar hamile kalamazsanız o taktirde üreme sağlığıyla uğraşan bir kadın doğum uzmanına başvurabilirsiniz.


Yarayı dondurdum

41 yaşında, 5 yıllık evli kadınım. 2 yıldır idrara çıkarken vajinam yanıyor. Eşimle birlikte olamıyorum. Adet yaklaştıkça yanma artıyor. Arada akıntım oluyor. Kadın-doğum uzmanı “Yara var” dediler. 1 sene önce dondurdum ama sıkıntılarım geçmedi. Doğum yapmadım. Bana yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzında yara var dedikleri şey aslında kadınlarda uzun süren vajinal enfeksiyonların tedavi edilmemesine bağlı oluşuyor. Eğer sizden smear alındıysa ve temiz çıktıysa, eşinizle ilişki sonrası kanama yaşamıyorsanız rahim ağzınıza gereksiz bir müdahalede bulunulmasına izin vermeyin. En önemli yaklaşım enfeksiyonu gidermek olacaktır. Bir de ağrılarınızın arkasında endometriozis denilen yaygın pelvik ağrı yapan bir durum olabilir. Üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir kadın doğum hekimine başvurarak onun da fikrinizi almanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder