Opr. Dr. Hande Akbaş Kistler gebeliği zorlaştırabilir
HABERİ PAYLAŞ

Kistler gebeliği zorlaştırabilir

Haberin Devamı

Çikolata kistleri yumurtalık ve tüplerde hasar yaratarak kadınlarda gebe kalmayı zorlaştırıyor. Eğer bu kistler kontrol altına alınmaz, tedavi edilmezse sürekli ilerliyor, hatta menopoza kadar hiç gerileme göstermiyor.

Rapor alsak olmaz mı?

Biz tüp bebek için sağlık raporu almak istiyoruz. 2 yıllık evliyim. Eşimin sperm sayısı 4.5 milyon, ikincide ise 7 milyon. Rapor için müracaat edebiliyor muyuz? 3 yıllık evlilik şartı hâlâ var mı ?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sağlık kurul raporu çıkartarak devlet yardımı almak istiyorsanız en az 3 yıldır evli olmanız gerekir. Ayrıca eşinize yapılmış olan sperm analizinin 3 tanesinde toplam hareketli sperm sayısının 5 milyonun altında olması şarttır. Bu koşullar altında ne yazık ki rapor almak için uygun kriterlere sahip değilsiniz.

Anne olabilir miyim?

10 yıllık evliyim. Çikolata kistim var. Bu yüzden açık ve kapalı ameliyat oldum, sonuç alamadım. Çocuk istiyorum. Ameliyat sonrası ilaç kullandım. Normal yollardan anne olma şansım yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis yani sizin tabirinizle çikolata kistleriyle seyreden hastalık menopoza kadar gerilemez. Eğer tedavi edilmezse ilerlemeye meyilli, yumurtalık ve tüpleri tutarak doğurganlığı olumsuz yönde etkileyor. Yaşınızı bilmiyorum. Ama 10 yıllık evli olmanız ve 2 kez bu nedenle ameliyat olmanızdan artık yaşınız kaç olursa olsun, beklememeniz gerektiğini düşünüyorum. Sizi muayene etmediğim için kendiliğinizden gebe kalma ihtimaliniz var mı? Varsa yüzde kaç söyleyebilmem mümkün değil. Ama kanaatim, bu alanda deneyimli bir uzmana başvurarak bir an önce gebe kalabilmek için tedaviye başlamanızdır.

Sezaryen sakıncalı mı?

30 yaşındayım, doğum yaklaştı. Normal doğumdan çok korkuyorum. İlk kez anne olacağım. Acaba sezaryen sakıncalı mı? Doktorum, karar vermek için erken olduğunu sööylüyor. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her iki doğum şeklinin kendine göre artı ve eksileri vardır. Vajinal doğumda annenin doktorla baştan sona iletişimi çok önemlidir. Eğer sizde olduğu gibi bazı korkular varsa doğum anında ıkınmada zorluk yaşamanız halinde bebeğiniz sıkıntıya girebileceği için vajinal doğumu pek önermiyorum. 3’ten fazla çocuk sahibi olmak istemiyorsanız sizin durumunuzda sezaryen olmak daha doğru olacaktır. Ayrıca doktorunuza katılıyorum, belki gebeliğiniz ilerledikçe, bebeğin kilo veya pozisyonuna bağlı olarak belki de zorunlu sezaryen endikasyonu ortaya çıkar. Genellikle hamileliğin son ayına kadar doğum şekliyle ilgili karar vermiyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder