Opr. Dr. Hande Akbaş Kistlere sıkı takip şart
HABERİ PAYLAŞ

Kistlere sıkı takip şart

Haberin Devamı

Yumurtalık kistleri sıkı takip gerektiriyor. Genellikle adet dönemi boyunca çatlayarak sorun yaratmadan yok olurlar. Geçmeyen kistlerinse kontrolü yapılmalı, gerekirse ilaç ya da ameliyat edilerek ortadan kaldırılmalı...

Kistim kanama yapmış

28 yaşındayım. Polikistik overim var. İlişkide sancı ile kuyruk sokumumdan kasıklarıma kadar ağrım vardı. Ağrı gittikçe azaldı, kanama olmadı. 2 gün sonra doktora gittim. Sağ yumurtalığımdaki kistte kanama varmış. Adet ile yok olacağı söylendi. Doktor “Adet görene kadar dinlen” dedi. Sz ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, muhtemelen ilişki tam yumurtlama dönemine yakın zamanda olmuş olmalı ki, çatlamaya hazırlanan olgunlaşmış yumurtanız ilişkinin de travmasıyla çatlamış ve kist içine kanama olmuş. Bu sebeple de siz ağrı hissetmişsiniz. Kistinizin bir sonraki adetinizle beraber geçmesi beklenir. Ama gelecek adetinizin yaklaşık 3-5’inci günleri arasında tekrar ultrason ile muayene olarak kistinizin tam olarak geçtiğinden emin olun. Keza geçmediyse küçültmek ve tekrar etmemesi açısından tedavi başlanabilir. Kistiniz kayboluncaya kadar dikkat etmeniz gereken ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmanızdır.

Kist kaybolacak mı?

20 gündür adet göremiyordum. Doktor ultrasonda sol tarafımda 4 santim kist olduğunu gördü. Tam kontrol edecekti ki adet gördüm. Doktorum bazı kistlerin adet görünce eridiğini söyledi ve ilaç vermedi. Adet bitiminde tekrar görmek istediğini söyledi. Sizce kist erir mi yoksa ilaç tedavisi gerekir mi?

CEVAP

Değerli okuyucum, doktorunuza katılıyorum. Birçok fizyolojik yumurtalık kistleri genellikle adet süresince kendi kendine çatlayarak ve sorun yaratmadan yok olur. Dolayısıyla bu ay gereksiz ilaç kullanmaksızın adet bitiminizde tekrar kontrole çağrılmış olmanız doğru olmuş. Nadiren kistiniz geçmemiş olabilir. O zaman takip edilerek öncelikle birtakım tümör belirteçleri ölçümü yapılmalı.

Normalse doğum kontrol ilacı gibi tedavilerle geçip geçmediği takip edilmelidir. Nadiren tüm bu tedavilere rağmen gerileme yoksa hatta ilerleme gözleniyorsa o zaman kapalı cerrahi yani laparoskopiyle bu kistlerin çıkarılıp patolojiye gönderilmesi gerekebilir.

Sprey işe yaramadı

Yeni evliyim, erken boşalma oluyor. Geciktirici sprey işe yaramadı. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bir üroloji uzmanına muayene olmalı, bazı hormonlarınıza baktırmalısınız. Eğer bu muayene sonrası her şey normalse eşinizle birlikte cinsel terapiyle uğraşan psikiyatrist ya da kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına başvurabilirsiniz. Mutlaka sonuç alacağınızı düşünüyorum, endişelenmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder