Opr. Dr. Hande Akbaş Kronikleşirse işler zorlaşıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kronikleşirse işler zorlaşıyor

Haberin Devamı

Kadınlar akıntı nedeniyle hep aynı ilacı kullandıklarından ama işe yaramadığından şikayet ediyor. Akıntılar, kronikleşmiş enfeksiyonlardan kaynaklanır. Kültür alınmadan tedaviye başlanması doğru olmaz. Çünkü ilaca karşı direnç gelişmiş olabilir.

Akıntı yine başlıyor

3 yıldır akıntım var. İki ilaç var, onları kullandığımda akıntım kesiliyor. Ama ilaçları bitirdiğimde tekrar başlıyor. İlaç neden yeterli olmuyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süreden beri var olan akıntılar genellikle kronikleşmiş enfeksiyonlardan kaynaklandığından kültür almadan körlemesine antibiyotik vermek maalesef çözüm olmayacaktır. Ayrıca hep aynı ilacı kullanmanız, o ilaçlara karşı direnç gelişmiş olmasına neden olmuş olabilir. Uzun süreli akıntılarda tedavi süresi de kültürde üreyen mikrobun çeşidine göre uzun tutulmalıdır. Bir de mutlaka partnerle birlikte tedavi uygulanmalıdır.

Gebe kalma riskim var mı?

Eşimle adetime 1 gün kala ilişkiye girdim. 2 gün sonra adet gördüm. Kanama her zamankinden kısa sürdü ve pıhtılaşmış kan verdi. Son günlerde memelerimde şişlik, damarlarda belirginleşme var. Henüz ikinci adetimi görmedim. Sizce hamile kalma riskim var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adete yakın dönemlerde girilen ilişkide gebe kalabilme ihtimali epey düşüktür. Gebe kalmış olabileceğinizi zannetmiyorum. Ama yine de çok az da olsa kalabileceğinizden gecikme olsaydı test yaptırmanızı önerirdim. Görüyorum ki adetiniz başlamış, bir sorun olduğunu düşünmüyorum, merak etmeyin.

Ertesi gün hapı yüzünden mi?

1 sene önce 2 ay ertesi gün hapı kullandım. Ondan önce adetim çok düzenliydi. Ama ilaçtan sonra her ay 4-5 gün gecikiyor ve miktarı çok az. Tam adet olamadığımı hissediyorum, vücudumda ödem oluşuyor. Eski düzenine döner mi yoksa hep böyle mi devam edecek? Doktorum hiçbir sorun olmadığını söyledi ama ben rahatsızım.

CEVAP

Sevgili okuyucum, şu anda yaşamış olduğunuz gecikme ve şişkinlik şikayetlerinizin 1 yıl önce 2 ay kullanmış olduğunuz bir ilaçtan kaynaklandığını düşünmüyorum. Öncelikle hormonlarınıza bakılması gerekiyor. Ayrıca ultrasonda yumurtalıklarınız da incelenmelidir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız halinde bunların hepsi yapılacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder