Opr. Dr. Hande Akbaş Kültür yapılıp tedaviye başlanmalı
HABERİ PAYLAŞ

Kültür yapılıp tedaviye başlanmalı

Haberin Devamı

Vajinal enfeksiyon şikayetiyle doktora başvuran kadına doğru ilacın verilmesi önemli. Bunun için de en kesin yol kültür yapmak. Çünkü vücutta ilaca karşı direnç varsa akıntı bitmediği gibi daha da artabilir.

Nasıl korunayım?

4 aydır doğum kontrol ilacı kullanıyorum. Acaba 7 gün ara verdiğimde koruma oluyor mu? Korunmak için ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kulladığınız ilaçtan memnunsanız ve yakın tarihte çocuk düşünmüyorsanız, o zaman zaten güvenirliği en yüksek yöntemlerden biri olduğu için devam etmenizi öneririm. Bazı doğum kontrol ilaçları 21 gün kullanılır ve 1 hafta ara verilir. Bu 1 haftalık sürede eşinizin korunmasına gerek yoktur. Çünkü hapın etkisi halen devam etmektedir. Sadece hapı düzenli kullanın, 21 gün süresince atlamamaya çalışın.

Anneliği engeller mi?

32 yaşındayım. 3 yıllık evliyim. Akıntı problemim var. Bu akıntı koyu kahverengi geliyor. Doktora gittim, ilaçlar fayda etmedi. Bu akıntı anne olmama engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyonlarda öncelikle kültür alınmalı. Üreme varsa hangi antibiyotiklere karşı duyarlılık olduğu saptanmalı ve tedavi verilmeli. Aksi takdirde size verilen ilaca karşı direnç varsa akıntınızda değişiklik olmaz, hatta giderek artar. Etkin tedavi için kültür şarttır.

Bir de uzun süreli kronikleşmiş enfeksiyonlarda ilaç tedavisini daha uzun tutmak gerekebilir. Akıntınıza neden olan mikrop, rahim ve tüplerinize ilerlemediği sürece çocuğunuzun olmasına engel olacağını düşünmüyorum.

İlaç lekelenme yaptı

Adet kanamam fazla olduğu ve demirim düşük olduğu için 3 Aralık’tan 31 Aralık’a kadar ilaç kullandım ama sadece adet fazla olduğu için içtim. Cinsel ilişkim olmadı. Lekelenme yaptığı için memnun kalmadım ve ikinci kutuya başlamadım. 25 Mart’ta düğünüm var, başka bir ilaç kullanmayı düşünüyorum. 1 ay ara vermiş olmam sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle adetin neden yoğun olduğunun bulunması gerekir. Sorun çıkmadıysa doğum kontrol ilacı önerilebilir. Umarım sizde bu araştırma yapıldıktan sonra ilaç başlanmıştır. Keza araştırılmadıysa hangi ilacı kullanırsanız kullanın altta yatan neden giderilmediği sürece lekelenme devam eder.

Ama yeterli araştırma yapılıp ondan sonra bu ilaç önerildiyse o zaman ilacı değiştirin. Bazı bünyelerde doğum kontrol ilaçları lekelenmelere neden olabilir. Korunma için de ilk kutunun yarısına gelene kadar eşinizin de dikkat etmesinde fayda olacaktır. Sonraki aylarda siz hapı kullanmayı unutmadığınız sürece ek korunmaya gerek olmayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder