Opr. Dr. Hande Akbaş Myomlara 6 ayda bir takip şart
HABERİ PAYLAŞ

Myomlara 6 ayda bir takip şart

Haberin Devamı

Myomların her zaman sıkı takip edilmesi gerekiyor. 6 ayda bir doktora giderek durumunuzu öğrenin. Myomunuz küçükse ve çok hızlı büyümüyorsa 5 santim olana kadar herhangi bir müdahaleye gerek duyulmaz...

Myomum var ne yapmalıyım?

30 yaşındayım. 15 milimlik myom var. Bu baş ağrısı, baş dönmesi ve adet döneminde ağrı yapıyor. Bunun için ne yapmam gerekir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, myomunuz çok ufak olup bahsettiğiniz şikayetlerin sebebinin bu olma ihtimali çok düşüktür. Muhtemelen sizde adet öncesi gerilim sendromu mevcut. Baş ağrısı, baş dönmesi, stres ve kasık ağrısı yapar. Myomunuzu 6 ayda bir takip ettirin. Hızlıca büyümüyorsa 5 santim olana kadar müdahaleye gerek yoktur.

Bir günde ne değişti?

28 yaşındayım. 22 Ağustos’ta kontrole gittim, bebeğim neredeyse 38 haftalıktı. Ultrasonda ve NST’de sorun çıkmadı. 23 Ağustos akşamı sancıyla hastaneye gittik ve öğrendik ki bebeğimiz ölmüş. Apar topar ameliyata aldılar, yarı sezaryenle doğum gerçekleşti. Bize bebeğin plasentadan ayrıldığını söylediler. Bir günde ne değişir? Kontrolde neden anlaşılmadı? Bu olayın üzerinde 3 ay geçti. Psikolojim bozuldu. Doktor 1 seneye yakın korunmam gerektiğini söyledi. Tekrar hamile kalmak istiyorum ama çok korkuyorum. Ya ikinci hamileliğimde böyle sonuçlanırsa?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle yaşadıklarınıza çok üzüldüm. Bu tür durumlar nadiren olabiliyor ve hasta gebeliği boyunca bir risk faktörü taşımıyorsa çoğunlukla öncesinde hiçbir bulgu vermeyebiliyor.

Plasentanın ayrılması bebeğin o anda kan akımının durmasına neden olduğu için maalesef ölüm çok hızlı gelişiyor. Çoğunlukla bir müdahale yapılamadan bebek anne karnında ölmüş olarak hasta doktora başvuruyor.

Anlayamadığım, ölü bebek için neden sezaryene alındığınız? Normal doğurmanıza engel bir durum yoksa böyle durumlarda normal doğum tercih edilmelidir.

Aksi taktirde hasta sizin de başınıza geldiği gibi ölü bir bebek için gereksiz hem ameliyat oluyor hem de tekrar gebe kalması 1 yıl ertelenmiş oluyor.

Aksi taktirde rahmin sezaryen yerinden yırtılması söz konusu. İkinci hamileliğinizde daha sıkı takip edilmeniz iyi olur. Ama ne yazık ki plasenta ayrılmalarını erken yakalamak her zaman mümkün olmuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder