Opr. Dr. Hande Akbaş Ne kadar etkilediği kontrol edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Ne kadar etkilediği kontrol edilmeli

Haberin Devamı

Çikolata kisti nedeniyle hamile kalamayan kadınlara mutlaka detaylı araştırma yapılmalı.

Öncelikle çikolata kisti yani endometriozisin hangi evrede olduğunu tespit edilmeli, yumurtalık ve tüpleri ne boyutta etkilediği ortaya çıkarılmalı...

Bebeğe zarar verir mi?

2 aylık hamileyim ve idrar yollarımda iltihap çıktı. Doktorum antibiyotik verdi. Sizce kullanmanın bir sakıncası var mı?

CEVAP

Değerli okuyucum, size idrar kültürü yapıldıysa ve bu tetkik neticesinde enfeksiyon olduğu kesinleştiyse gebeliğin hangi aşamasında olursanız olun uygun antibiyotiği vakit kaybetmeden kullanmaya başlamalısınız. Doktorunuz hamile olduğunuzu bildiği için bebeğinize zarar vermeyecek ilaçlardan birini seçecektir. Bu sebeple endişelenmeden kullanmanızı öneririm. Kullanmamanız halinde enfeksiyon böbreklerinize kadar yayılıp daha geri dönüşümsüz zararlar yaratabilir. Antibiyotik tedavinize ek olarak bol sıvı tüketmenizi de öneririm.

6 aydır korunmuyoruz

Eşimin sperm değerlerini gönderiyorum. Bize nasıl bir yol izlememiz konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. Henüz 1 yıllık evliyiz ve 6 aydır korunmayı bıraktık. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin sperm hareketliliğinde bir miktar azlık olsa da bu değerlerle bir süre kendi kendinize denemenizi öneririm. Tabii ki denemeye başlamadan önce mutlaka sizin yumurtalık rezervinizin ve tüplerinizin normal çalıştığından emin olmak gerekir. Eğer 1 yıldır denemenize rağmen hamile kalamazsanız lütfen detaylı araştırma için doktora başvurun. Çünkü çiftlerin yüzde 80’i ilk 1 yıl içinde gebe kalabilmektedir.

Tüp bebek yapsak mı?

24 yaşındayım ve 6 ay iki ilaç kullandım ama gebe kalamadım. Bende polikistik over olduğunu söylediler. Geçen ay doktorum çikolata kisti olduğunu anlattı ve “Artık size tüp bebek öneririm” dedi. 3 yıldır anne olamadım. Ne yapacağım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olmasına rağmen neden gebe kalamadığınızın mutlaka araştırılması gerekir. Adetleriniz düzenliyse tek başına polikistik over sendromunun buna neden olacağını düşünmüyorum. Çikolata kisti (endometriozis) esas sebep olabilir.

Sizi muayene etmeli ve endometriozisin hangi evrede olduğunu yumurtalık ve tüplerinizi ne boyutta etkilediğini anlamaya çalışmalıyız. Bu arada eşinizin de sperm durumu önem taşır. Tüm bunlardan sonra sizin için en doğru tedavinin tüp bebek mi yoksa başka bir yöntem mi olduğuna ancak bu şekilde karar verebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder