Opr. Dr. Hande Akbaş Panik yapmaya gerek yok...
HABERİ PAYLAŞ

Panik yapmaya gerek yok...

Haberin Devamı

Cinsel ilişki yaşamadıysanız rahim ağzı kanserine yakalanma ihtimaliniz yok. Fark ettiğiniz lekelenmeler için doktora başvurun. Enfeksiyon ya da hormonal sorunlardan ortaya çıkan sıkıntılar olabilir, tedaviyle üstesinden gelinir...

Tüplerde genişleme varmış

Tüp bebek öncesi rahim filmi çekildi. Doktor filmin sonucuna göre tüplerimde genişleme olduğunu söyledi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerinizde rahim filminize göre sıkıntı saptanmışsa en doğru yaklaşım tüp bebek öncesi laparoskopi denilen kapalı ameliyatla tüplerinizin değerlendirilmesidir. Filmdeki gibi gerçekten ameliyatta tüplerin durumunu anlamak amacıyla verdiğimiz mavi boya geçmezse veya geçerken tüplerde belirgin şişkinlik oluyorsa o zaman o tüpün çıkarılması tercihen bağlanması gerekir. Aksi taktirde bu durumda yaptıracağınız tüp bebek tedavisi gebelik şansınızı azaltır.

Kanser mi oldum?

24 yaşındayım. İki gündür içi çamaşırımda kahverengi akıntı görüyorum. Bu akıntı yoğun sayılabilecek durumda. Bu beni çok korkutuyor. Belirtileri incelediğimde rahim ağzı kanseri karşıma çıktı. Bugüne kadar kimseyle ilişkiye girmedim. Adet döneminde çok şiddetli ağrılarım oluyor. Bu konu için doktora gittim. Önemli bir şey olmadığını söyledi. O dönemde kahverengi akıntım yoktu. Acaba ben rahim ağzı kanseri miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, cinsel birleşme yaşamadıysanız ve halen bakireyseniz rahim ağzı kanseri olma ihtimaliniz yoktur. Eğer bakire değilseniz bir uzmana giderek smear yaptırmanızı öneririm. Vajinal akıntınız olduğundan da bahsetmişsiniz. Belki enfeksiyon ya da hormonal sorunlardan dolayı da böyle lekelenmeler yaşıyor olabilirsiniz. Mutlaka muayene olmanızı öneririm.

Şişlik oluyor

34 yaşındayım. 28 günde bir düzenli adet görüyorum, ağrım olmuyor. Arada bir akıntı oluyor, birkaç gün içinde geçiyor. Zaman zaman da vajina bölgemde sancı hissediyorum ve karnımda şişlik oluyor. Bu hastalık belirtisi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, şeffaf, sümükümsü, koku veya kaşıntı yapmayan vajinal akıntılar genellikle normal kabul edilir. Rengi sarı ve kokuluysa o zaman jinekolojik muayene yapmalı, gerekirse vajinal kültür alarak üreyen bir mikrop varsa ona yönelik tedavi başlanmalıdır. Karında şişkinlik hissi, kasıklardan vajinaya vuran ağrı adet döneminize yaklaşık 1 hafta, 10 gün kala görülebilecek normal bulgulardır. Yine de size önerim mutlaka bir jinekolojik muayene olup rahim ve yumurtalıklarınızda sorun olmadığından veya vajinada enfeksiyon olmadığından emin olmanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder