Opr. Dr. Hande Akbaş Sabah aç karnına ölçüm yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Sabah aç karnına ölçüm yapılmalı

Prolaktin yani süt hormonu pek çok nedenden yükselebilir. Stres, açlık durumu, kullanılan ilaçlar ve kanın alınış saati bile bu hormonu etkileyebilir. En iyisi sabah erken saatte ve aç karnına ölçüm yaptırıp durumu görün...

15 günde bir adet görüyorum

50 yaşında, 3 çocuk annesiyim. Her 15 günde bir adet görüyorum nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 15 günde bir adet görmek hiçbir kadın için normal değil. 50 yaşında bir kadında asla normal kabul edilemez. Nedeni polip, hiperplazi gibi hastalıklardan kaynaklanabileceği gibi, rahim kanserinin bile başlangıcı olabilir. Vakit kaybetmeden uzmana başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Karın ağrısı bitmiyor

10 ay önce sezeryanle doğum yaptım. Son 2-3 gündür karnımda ağrılar var. Doğum sonrasında karın kendini toparlarken böyle ağrılar olur mu? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sezaryenin üzerinden 10 ay geçmiş. Ameliyattan sonraki 6 ay içinde buna bağlı tüm ağrıların geride kalması beklenir. Doğum sonrası ilk 40 gün içinde rahminiz hiç doğum yapmamış bir kadınla aynı boyuta döner. Nadiren ameliyat sonrası karın içinde oluşan bazı yapışıklıklara bağlı kasık ağrısı görülebilir. Doktora gidin.

Gebe kalabilir miyim?

Kadın doğum uzmanına gittim, hormon testi istedi. Prolaktin 34.5 çıktı. Bir ilaç verdi. İlk hafta 1.5 mg içtim ve ikinci hafta 2.5 mg içiyorum. 16’ncı gündeyim. Bu ilacı içerken gebe kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin yani süt hormonu değeriniz normalin çok az üstünde, birçok faktörden etkilenebilir. Örneğin; stres, açlık durumu, gün içinde kanın alınış saati veya kullandığınız ilaçlar gibi. Bu sebeple size önerim sabah erken saatte, aç karına bir daha baktırmanız ve 30 değerinin altındaysa ilaçı bırakmanızdır. Değer yine de yüksekse o zaman ilaç kullanmanızda sakınca yok. İlacı gebe olduğunuzu öğrenince kesersiniz.

Adet dışı kanamam oldu

25 yaşındayım, ilk defa adet dışı kanamam oldu. Çok korktum ve ne olduğunu anlamadım. Adetim 15-20 gün önce bitmişti. Çok tedirginim, ne yapmalıyım?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, eğer bu lekelenmeleriniz devam ederse bir kadın doğum uzmanına başvurmalı ve muayene olmalısınız. Eğer bakire değilseniz smear aldırmanızı öneririm. Yapılacak ultrasonda da rahim içinde herhangi bir yapı var mı bakılmalı ve bazı hormon seviyeleriniz ölçülmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder