Opr. Dr. Hande Akbaş Sancı giderek artıyorsa
HABERİ PAYLAŞ

Sancı giderek artıyorsa

Haberin Devamı

Her kadında adet döneminin ilk günlerinde ağrı olabilir.Bu genellikle yumurtlamanın olduğunu anlatır. Ama sancınız giderek artıyorsa hayatınızı kısıtlıyorsa mutlaka bir uzmana başvurup nedenini öğrenmeye çalışın...

İlaçtan korkuyorum

18 yaşındayım. Adet görürken çok sancı çekiyorum. İlk gün hiç kanamam olmuyor. İlk günün gecesinde kanama başlıyor. Kan değerlerim normal. Hastaneye gittim, doktor bana ilaç verdi. İlacı kullanmaya korkuyorum. Acaba ilk günü sancım nasıl kesilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetlerin ilk günlerinde yaşanılan sancı yumurtlamanızın olduğunu gösteren sağlıklı ağrılardır. Siz de ki ağrıların yumurtlama ağrısı olduğunu anlamak için önce jinekoloğa gidip muayene olmanız ve yumurtalıklarınızda kist oluşumu var mı baktırmanız gerekir. Kistiniz yoksa o zaman basit ağrı kesicilerle ağrıyı kontrol altına almak mümkündür. Nadiren hasta için ağrı dayanılmaz oluyorsa o zaman doğum kontrol ilaçlarına başvurarak yumurtlamanızı baskılamak suretiyle ağrıyı kontrol altına alabilmekteyiz.

Bebek istiyorum

Polikistik over sendromum var. Doktor, yumurtalıklarımın çalışmadığını, rahim duvarının inceldiğini söyledi. Adet göremiyorum. İnsülin direncim yüksek. Bebek sahibi olmak istiyorum. Vücudumdaki bu hormon değişikliğini normale çevirecek bir hormon tedavisi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over’de yumurtalıklarınız çalışmıyor demek doğru olmaz, tembellik söz konusu. Bu sebeple vaktinde yumurtlayamıyorsunuz ve adet düzeniniz bozuluyor. Polikistik over’de salgılanan hormonlar yüzünden insüline karşı vücudunuzda direnç gelişiyor ve kilo alıyorsunuz. Bu döngüyü kırmak için elimizde ilaçlar mevcut. Bebek de istiyorsanız hızlıca üreme tıbbıyla ilgilenen bir hekime gidin ve gerekli kan tetiklerini yaptırarak uygunsa bu tür ilaçları size başlamak doğru olacaktır.

Ertesi gün hapı içtim

Eşimle 2 hafta önce ilişkiye girdik. Ancak ben hamile kalmak istemediğim için ertesi gün hapı alıp içtim. Ama mide bulantılarım devam ediyor. Doktora gittim “Bir haftada belli olmaz” dedi. Sizce hamile olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mide bulantınız ertesi gün haplarının yüksek doz hormon içermesinden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca döllenme olduktan 5 gün sonra kanda gebelik hormonu bakılarak gebe kalıp kalmadığınız anlaşılabilir. Uzun vadede çocuk düşünmüyorsanız bu tür ertesi gün haplarını kullanmak yerine doğum kontrol ilacına başlamanız sizin için daha uygun olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder