Opr. Dr. Hande Akbaş Siğilleri iyi takip etmek sart!
HABERİ PAYLAŞ

Siğilleri iyi takip etmek sart!

Genital bölgede siğiller varsa smear testi yaptırın. Çünkü rahim ağzına yerleşen ve siğillere neden olan HPV virüsü bazen rahim ağzı kanserine de yol açabilir. Doktorunuzun kontrolünde kalırsanız endişe etmenize gerek yok

Siğiller beni korkutuyor

Vajinamda siğiller vardı. Doktora gittim. Kültür, genetik test ve smear istedi. Birkaç tanesi çok büyük. Endişeliyim, acaba bir şey olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal smear testinizin sonucunu takip edin. Siğillere neden olan HPV virüsü aynı zamanda rahim ağzına da yerleşerek yıllar içinde rahim ağzı kanserine yol açabilir. Siğiller kanserleşmez sadece kozmetik açıdan problem yaratır ve diğer bölgelere bulaşma riski bulunur. Size önerim bunları bir an önce aldırmanızdır. Basit bir işlemle rahatlıkla alınabileceği için korkmanıza gerek yok.

Haberin Devamı

Tüp bebek denedik ama...

Eşimin sperm testinde 1-2 adet hareketli sperm bulundu. Tüp bebek denedik, hamile kaldım ama 7 hafta sonra alındı. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin menisinde sadece 1-2 adet sperm bulunması yumurtalıklarında sperm üretimi konusunda ciddi sorun bulunduğunu gösterir. Bu nedenle tüp bebek yapılmadan hamile kalabilme şansınız bulunmamakta. Bu üretim durmadan tekrar tüp bebek denemenizi öneririm. Aksi taktirde günün birinde menide sperm bulunamaz hale geldiğinde mecburen yumurtalıklarından biyopsi yapılarak sperm bulunmaya çalışılır. Hem eşinizin sperm sayısının çok düşük olması hem de gebelik kaybınız olması nedeniyle size ve eşinize genetik analiz yapılmasını tavsiye ederim.

İsteğim kaybolur mu?

32 yaşındayım, 1 çocuk annesiyim. Rahim ağzı yarası varken, tedavisi yapılırken cinsel istek kaybı oluyor mu? Tedaviden sonra cinsel isteksizlik devam eder mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzı yarası denilen durum genellikle uzun süreli vajinal iltihaplara bağlı ortaya çıkar ve rahim ağzı normalden daha kırmızı görülür. Smear testi normalse ve ilişki sonrası kanama gibi şikayetleri yoksa vajinal iltihabı geçirmekle rahatlıkla yara olarak adlandırılan bu durum iyileşir. Boşu boşuna tedavi olmanız gerekmez. Ayrıca yakma ya da dondurma yoluyla uygulanan bu tedavinin cinsel isteksizlikle ilgisi yoktur. Belki vajinadaki iltihap yani rahim ağzınızda bahsedilen yaraya neden olan durum aynı zamanda ilişkide de acıya sebep olduğu için sizde isteksizlik başlamış olabilir. Bu açıdan muayene edilmenizde fayda olur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder