Opr. Dr. Hande Akbaş Şikayetiniz giderek artıyorsa...
HABERİ PAYLAŞ

Şikayetiniz giderek artıyorsa...

Adet döneminden önce hormonal değişikliklere bağlı olarak memede hassasiyet olabilir. Daha önce ağrı yoksa veya sıkıntınız giderek artıyorsa doktora başvurun. Adet bitiminde meme ultrasonu çektirmeniz sorunu ortaya çıkartacaktır.

İlacı bırakınca adet görmüyorum

22 yaşımdayım, 79 kiloyum. 4 yıldır adet düzensizliğim var, doktora gittim. 3-4 kere kan testi yaptım, bir şey çıkmadı. İlaç verdiler, kullanınca adet gördüm. İlacı bırakınca adet görmüyorum. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gerek şikayetleriniz, gerek kandaki hormon değerlerinize bakıldığında polikistik over sendromunuz olduğunu düşünmekteyim. Boyunuzu yazmamışsınız. Eğer boyunuz 1.80 değilse şu an ki kilonuz çok fazla. Bu da adet düzensizliğini arttırır. Öncelikle kilo almanızın sebebi olan insülin direnci kırılmalı, diyete girmeli ve spor yapmalısınız. İdeal olarak boyunuzun 10 eksiğine inmeniz gerekir. Böylelikle adet düzene girebilir. Siz kilo almaya devam ettikçe durum daha kötüleşecektir.

Haberin Devamı

Memede ağrı var

34 yaşındayım. Son zamanlarda sol mememde ağrı oluyor. Adet dönemi yaklaştığında başlıyor. Daha önce böyle rahatsızlık yoktu. Adet görmemle ilgili mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet döneminde önce hormonal bazı değişikliklere bağlı olarak memelerde hassasiyet olması doğaldır. Bu şikayetiniz daha önce olmuyorsa veya giderek artıyorsa, bu durumu memenin kötü huylu olmayan fibrokistik hastalıklarında görürüz. Size önerim adet bitiminizde öncelikle çift taraflı meme ultrasonu çektirmeniz lazım. Eğer şüpheli bir yapı gözlenirse o zaman mamografi yaptırın.

Bebeğimiz olur mu?

Eşimin sperm testlerini yoluyorum. Acaba bu değerlerle bebek sahibi olma imkanımız var mı? Doktorumuz “Önce ameliyat sonra tüp bebek” dedi. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin varikosel nedeniyle ağrı gibi ciddi şikayetleri yoksa sırf 200 bin spermi var diye ameliyat olmasını biz üreme tıbbıyla uğraşan hekimler pek önermeyiz. Çünkü olacağı ameliyat sonrası sperm sayısı 15 milyonun üzerine çıkmayacaktır. Zaten doktorunuz da size tüp bebek önermiş. Nadiren varikosel ameliyatlarının başarılı yapılamaması sonucunda var olan 200 bin spermi de kaybetme riskimiz söz konusudur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder