Opr. Dr. Hande Akbaş Süt hormonunuz yükseliyorsa...
HABERİ PAYLAŞ

Süt hormonunuz yükseliyorsa...

Kanda süt hormonunun yüksek olmasına hiperprolaktinemi adı veriliyor. Bu durum polikistik over sendromundan, kullanılan bazı ilaçlardan, bazen de beyindeki hipofiz bezinden kaynaklanabilir. Neden yükseldiğinin araştırılması gerekir...

Bebeğime zararı oldu mu?

10 Temmuz son adet tarihim. 28 Ağustos’ta gebelik testi yaptım, negatif çıktı, adetimin başlaması için ilaç kullandım, lipoliz yaptırdım. 11 Eylül’de idrar tahlili yaptırdım, bu kez pozitif çıktı. Kese oluşmuş. Acaba bebeğim ilaç ve işlemden etkilenmiş midir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik sırasında metroksiprogesteron asetat (kullandığınız ilacın içerik maddesi) kullanılmasını çok önermeyiz. 4’üncü haftadan sonra bebeğin iç organları geliştiği için 12’nci haftaya kadar alınan her türlü kimyasal madde ve ilaçların teorik olarak bebeğinizi etkileme riski vardır.

Kullandığınız ilacın bebeğinizde yaratması muhtemel sorunları öğrenmek için üniversite hastanelerinin genetik bölümüne başvurabilirsiniz. Sizi gebelikte takip edecek doktorunuzu da bu ilacı kullandığınıza dair bilgilendirin. Etkilenme olup olmadığı ancak bebeğin büyümesiyle belli olur.

Yumurtalık çalışmıyor

26 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim. Laparoskopi sonrasında yumurtalıklarımın hiç çalışmadığı ortaya çıktı. Çocuk istiyoruz ama tedavisi yokmuş. Türkiye’de tedavi imkanı var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız çok genç ve anne olmayı her kadın gibi hak ediyorsunuz. Ama yumurtalıklarınız kesinlikle çalışmıyorsa ülkemizde yasal olmadığı için size daha ileri bir tedavi yapılamayacaktır.

Yurt dışında sizin gibi hastalara yumurta nakli yapılarak yüksek oranda başarılarla gebe kalmanız sağlanabilir. Ülkemizde yasal kısıtlama kalkmadığı sürece size yardım edemeyiz.

Tedavi görüyorum

25 yaşındayım. Çocuk sahibi olmak istiyorum, 2 yıldır çocuğum olmuyor. Hastalığımın adı hiperprolaktinemi. Bu durum eşimi de, beni de çok üzüyor. Depresyona girdim. Tedavi görüyorum. Sizce çocuğum olur mu? Adetim de düzensiz. Bazen 1 hafta, bazen 1.5 ay olmuyor.

CEVAP

Sevgili okuyucum, hiperprolaktinemi denilen durum kanda süt hormonunun yüksek olması demektir. Bu beyinden kaynaklanabileceği gibi, polikistik over sendromunda ve bazı ilaçları kullanan hastalarda yan etki olarak da ortaya çıkabilir. 37.5 tek başına hamile kalamamanızı açıklayacak bir değer değil.

Haberin Devamı

2 yıldır gebe kalamamanızı açıklayacak başka bir neden mutlaka olmalıdır. Kaldı ki depresyona girdiğinizi belirtmişsiniz. Bu nedenle anti depresan bir ilaç kullanıyorsanız, tek başına bu bile prolaktin hormonunuzda artışa neden olmuş olabilir. Size önerim en kısa zamanda bu konuda uzman bir hekime başvurmanız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder