Tek bir kan değeriyle teşhis konulmaz...

18 Mart 2017, Cumartesi 05:00
AA
Yumurtalık rezervi azalırken kadında FSH adı verilen hormon yükseliyor. Ama bunun kararını tek kan testiyle vermek mümkün değil. En iyisi uzman doktora başvurun, o tahlillerinizi yapsın ve çocuk istiyorsanız size yol göstersin. 

Tekrar kürtaj gerekecek

33 yaşındayım. 2 sene önce üst üste iki kez kürtaj oldum. Şimdi tekrar hamileyim. Biz henüz çocuk düşünmüyoruz. Bu yüzden yeniden kürtaj olmam gerekecek. Sizce bu ileride çocuk sahibi olmamı engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, madem uzun bir süre çocuk istemiyordunuz korunma yöntemi çok yüksek bir sürü metod varken sizin kürtaj olmanız hem psikolojik açıdan hem de rahminize gelecek travmalardan dolayı maalesef yıpratıcı bir süreç olmuş. 3’üncü kürtajı ben pek önermiyorum. Ancak bir çocuğun istenmeden dünyaya gelmesi kadar da kötü bir şey olamaz.

Size önerim iyi düşünmeniz ve içinizde en ufak kalması yönünde bir istek varsa kürtajdan vazgeçmenizdir. Deneyimsiz ellerde yapılacak kürtaj ve ortaya çıkabilecek komplikasyonlar sizin ilerde anne olmanızı zorlaştırabilir.

Çocuğum olmazmış

31 yaşındayım. 15 yıldır adet görüyorum ama düzensizlik var. Adetimin 3’üncü gününde yaptırdığım kan tahlilinde FSH hormonum 13.2 çıktı. Ultrasonda kist yoktu. Doktorum böyle giderse çocuğumun olmayacağını söyledi ve doğum kontrol ilacı verdi. Birkaç sene içinde çocuğum olmaz mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, FSH hormonunuz yaşınıza göre değerlendirildiğinde olması gerekenden daha yüksek çıkmış. Bu sonuç bize yumurtalık rezervinizin azalmaya başladığını düşündürüyor. Ama tek bir kan değeriyle bu kanıya kesin varmak doğru değildir.

Bu yüzden bu alanda uzman bir doktora başvurmanızı, ultrason ile yumurtalıklarınızdaki mevcut taslak yumurta sayısını ölçtürtmenizi, belki gerekli görülürse yanında AMH (anti müllerian hormon) düzeyi baktırmanızı öneririm.

Evliyseniz ve çocuk düşünüyorsanız daha gecikmeden denemeye başlamanızı, evli değilseniz o zaman düzenli olarak bu alanda uzman birinin gözetiminde kalın. Durumunuzda daha fazla kötüleşme başlarsa yumurtalarınızı dondurmanızı öneririm.

Anne olmam mümkün mü?

20 yaşsındayım ve bekarım. Doktor myom olduğunu söyledi. Acaba mymom ileride çocuk sahibi olmama engel olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, henüz yaşınız genç olduğundan bu myomları 3-6 ayda bir takip ettirmenizi öneririm. Myomların doğurganlığınızı etkilemesi için yerleşim yeri çok önem taşır. Rahmin iç duvarından uzaktaysa bu ihtimal giderek azalır.

Aşırı büyük myom olmasını da çok tercih etmeyiz. Bu durumda gebelik oluşsa bile erken doğum tehditi gündeme gelir. Sıkı takipte kaldığınız sürece sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.